fbpx
Почетна АНАЛИЗИ Аналитика 100 Најдобри - одраз на нашата економија

Аналитика 100 Најдобри – одраз на нашата економија

Нето добивката на компанијата претставува позитивен финансиски резултат кој се остварува кога вкупните приходи на компанијата се поголеми од вкупните расходи на компанијата. 

Нето добивката како категорија претставува краен финансиски резултат кој компанијата го остварила од целокупното свое работење во текот на еден пресметковен период.

Дали некогаш сте се запрашале кои компании остваруваат највисоки финансиски резултати во Македонија? 

Погледнете ја листата Аналитика 100 Најдобри.

Доколку се анализира подетално и се спореди со листата Аналитика 100 Најголеми, најпрофитабилните 100 компании се интересни по следните карактеристики:

  • Регион: идентично како и компаниите кои оствариле највисоки вкупни приходи во 2018 година, 55% од најпрофитабилните компаниите се од Скопје;
  • Ранк: 70 % од компаниите кои во 2017 година се наоѓале во топ 10 компании од листата на најпрофитабилни 100 компании и во 2018 година се наоѓаат во првите 10 места;
  • Споредба: 52 % од компаниите кои во 2018 година имаат највисок профит се компании кои воедно имаат и највисоки вкупни приходи од листата Аналитика 100 Најголеми.
  • Пазарната структура на компаниите: се забележува учество на компании кои претставуваат олигопол и монопол на пазарот (компании од телекомуникациските услуги и снабдување со електрична енергија), како и компании кои влегуваат во делот на пазарна конкуренција (компании од дејноста трговија на мало).

Погледнете ја листата Аналитика 100 Најдобри.

©Analitika.mk Доколку преземете содржина од оваа страница, во целост сте се согласиле со нејзините Услови за користење.

ПРЕПОРАЧАНИ

Обраќање до бизнис заедницата

©Analitika.mk Доколку преземете содржина од оваа страница, во целост сте се согласиле со нејзините Услови за користење.

Преработувачка индустрија – колку пари се вложуваат во материјални средства?

Според податоците на „Таргет Груп“ јасно е дека најголем процент од големите фирми од преработувачката индустрија се во странска сопственост или се менаџирани од...

Колкави плати исплаќаат фирмите од преработувачката индустрија?

Компании кои имаа најголем број на вработени, котираат високо и според трошоците за вработените, но тоа не значи дека се вбројуваат и во групата...

Кои се водечките бугарски компании во Македонија ?

Најголем годишен раст на добивката прикажале компании од автомобилскиот сектор, финансиите и дејноста со трговија и услуги. Најголем приход пак прикажала компанија...

Колкав е бројот на компании во Скопје чија главна дејност е програмирање?

Во 2019 главниот град се основале 115 компании за програмиање,а згаснале 31 со што бројот на деловно активни компании чија главна...

УЈП поништила решенија „тешки“ 7 милиони евра затоа што паднале на Управен суд

Намерно, од незнаење но и поради грешки, македонските стопанственици сакале да „скријат“ речиси 43 милиони евра данок , покажуваат податоците на Управата...

Скопје рекордер по дивоградби – регистрирани 226, Липково има 68 од кои 63 се објекти за домување

Куќи, деловни објекти, доградби, надградби но и цели згради во земјава се дивоградби - се граделе без одобрение. Институциите калкулираат дека...

Германските фирми во земјава прават бизнис од половина милијарда евра

Во земјава има 322 компании со германски капитал. Нивниот бизнис лани вреди половина милијарда евра, направиле профит од 21,8 милиони евра а...

Кои државни и приватни фирми во Скопје вработуваат најмногу?

Јавните претпријатија и акционерските друштва во државна сопственост се најголеми работодавачи на територија на град Скопје. Ова го покажува анализата на...

Кои се македонските „газели“ – во земјава има 284 брзорастечки компании

Овие брзорастечки компании таканаречени “газели“ коишто ги зголемиле приходите од работењето по најмалку 20% последните три години, лани инкасирале вкупно 1,65...
error: Content is protected !!