fbpx
Почетна ТЕРМИНОЛОГИЈА Буџетскиот дефицит влијае врз појавата на јавниот долг – износ на задолженост...

Буџетскиот дефицит влијае врз појавата на јавниот долг – износ на задолженост на државата дома и во странство

За урамнотежен буџет зборуваме тогаш кога јавните приходи се еднакви на јавните расходи. Најчесто ваквата урамнотеженост во приходите и трошоците во буџетот на државата е тешко остварлива во реалноста и затоа се појавуваат состојби каде што јавните приходи ги надминуваат јавните расходи (буџетски суфицит) и обратно, кога јавните расходи на државата се поголеми од јавните приходи (буџетски дефицит).

Што се случува кога државата повеќе троши отколку што има можност да прибере средства за нејзиното функционирање? Како се надминува ваквата ситуација на недостиг на средства за финансирање?

Кога јавните приходи не се доволни за покривање на јавните расходи, државата ја покрива разликата преку задолжување. Државата може да го направи задолжувањето кон приватниот сектор дома и преку задолжување во странство. Износот на задолжувањето на државата се нарекува јавен долг.

Во земјите со развиен пазар на капитал, државата го прави задолжувањето преку позајмување средства од приватниот сектор – од граѓаните и од финансиските институции преку издавање на државни обврзници. Државните обврзници се атрактивни финансиски инструменти поради тоа што тие носат камата и се речиси без ризик – државата гарантира дека средствата кои приватниот сектор ги позајмил, заедно со каматата, ќе бидат исплатени.

Најчесто во помалку развиените пазарни економии како и во државите во кои пазарот на капитал е неразвиен, државата посегнува кон задолжување во странство. Во овој случај, најчесто државата зема кредити (најчесто од Светска банка или други меѓународни финансиски институции) и на тој начин обезбедува средства за своето нормално функционирање.

Сепак, јавниот долг како категорија ги опфаќа задолжувањата на државата дома и во странство. Начинот и условите под кои државата се задолжува, исто така, се многу значајни, бидејќи јавниот долг е само износот на потребни средства кои државата треба да ги позајми од инвеститорите, а треба да се земат предвид и каматните стапки како цена за позајмениот капитал (износ кој не е вклучен во категоријата јавен долг) и времето на исплата на долгот – услов кој е особено значаен при планирањето на државниот буџет во иднина.

Поради значајните импликации кои јавниот долг може да ги има врз економијата, при планирањето на буџетот особено е важно јавните приходи да бидат реално остварливи, а во исто време да се направи реална проценка на јавните расходи и државата да се стреми кон намалување на непродуктивните расходи. Во одредени ситуации, прифатливо е постоењето на повисок износ на јавен долг, односно кога државата инвестира во капитални проекти од кои се очекуваат парични приливи во иднина и кои придонесуваат за раст и развој на економијата воопшто.

©Analitika.mk Доколку преземете содржина од оваа страница, во целост сте се согласиле со нејзините Услови за користење.

Претходна статијаРекламирање
Следната статијаТрговците – правни или физички лица?

ПРЕПОРАЧАНИ

Обраќање до бизнис заедницата

©Analitika.mk Доколку преземете содржина од оваа страница, во целост сте се согласиле со нејзините Услови за користење.

Преработувачка индустрија – колку пари се вложуваат во материјални средства?

Според податоците на „Таргет Груп“ јасно е дека најголем процент од големите фирми од преработувачката индустрија се во странска сопственост или се менаџирани од...

Колкави плати исплаќаат фирмите од преработувачката индустрија?

Компании кои имаа најголем број на вработени, котираат високо и според трошоците за вработените, но тоа не значи дека се вбројуваат и во групата...

Кои се водечките бугарски компании во Македонија ?

Најголем годишен раст на добивката прикажале компании од автомобилскиот сектор, финансиите и дејноста со трговија и услуги. Најголем приход пак прикажала компанија...

Колкав е бројот на компании во Скопје чија главна дејност е програмирање?

Во 2019 главниот град се основале 115 компании за програмиање,а згаснале 31 со што бројот на деловно активни компании чија главна...

УЈП поништила решенија „тешки“ 7 милиони евра затоа што паднале на Управен суд

Намерно, од незнаење но и поради грешки, македонските стопанственици сакале да „скријат“ речиси 43 милиони евра данок , покажуваат податоците на Управата...

Скопје рекордер по дивоградби – регистрирани 226, Липково има 68 од кои 63 се објекти за домување

Куќи, деловни објекти, доградби, надградби но и цели згради во земјава се дивоградби - се граделе без одобрение. Институциите калкулираат дека...

Германските фирми во земјава прават бизнис од половина милијарда евра

Во земјава има 322 компании со германски капитал. Нивниот бизнис лани вреди половина милијарда евра, направиле профит од 21,8 милиони евра а...

Кои државни и приватни фирми во Скопје вработуваат најмногу?

Јавните претпријатија и акционерските друштва во државна сопственост се најголеми работодавачи на територија на град Скопје. Ова го покажува анализата на...

Кои се македонските „газели“ – во земјава има 284 брзорастечки компании

Овие брзорастечки компании таканаречени “газели“ коишто ги зголемиле приходите од работењето по најмалку 20% последните три години, лани инкасирале вкупно 1,65...
error: Content is protected !!