fbpx
Почетна АНАЛИЗИ

АНАЛИЗИ

Дистрибутерите во иднина директно ќе им продаваат на потрошувачите

Иако голем број на компании работат во посочениот сегмент, анализирајќи ја структурата на производи забележливо е дека мал број на дистрибутери носат...

Маркетите во константен пораст

Претходната 2018-та година, ланците на маркети во Македонија повторно имаат реализирано импресивни финансиски резултати. Вкупниот приход кој го имаат остварено најголемите 33...

Домашниот пазар донел поголеми приходи од извозот кај најголемите стартап компании

Енергетиката и телекомуникациите донеле поголеми приходи на компаниите, работејќи на македонскиот пазар, додека компаниите кои работеле за извоз успеале да остварат многу...

Компаниите од пазарот за широка потрошувачка со 7% раст во 2018 година

Во публикацијата изработена од агенцијата Инсајдер ИД и Таргет груп се анализирани вкупно 69 компании од секторот на широката потрошувачка, односно обработени...

Странските компании – најголеми работодавачи

Најуспешните новоосновани компании во последните 4 години вработиле 45801 лице. Најголемата просечна бројка на вработени во компаниите кои се новоосновани изнесува околу...

Која општина е најатрактивна за основање бизнис, а каде има најмногу затворени фирми?

Според податоците добиени од компанијата Таргет Груп ДОО од Скопје, дознаваме дека во периодот од 1.1. 2014 до 31.3. 2019 година во...

Локалните маркети со милионски приходи

Во однос на локалните ланци на маркети, 25 од нив имаат остварено вкупно 161 милиони евра во 2017 и 167 милиони во...

Трендови на малопродажбата во 2019/20 година

Секторот за малопродажба е со сигурност презаситен, големиот број на маркети кои секојдневно се отвораат низ целата територија на државата се дел...

Во која банка новооснованите компании (стартапите) најчесто отворале сметки?

Регистрацијата на новиот бизнис, освен со Централниот регистар, е поврзана и со деловна банка каде што е потребно да се отвори првата...

ПРЕПОРАЧАНИ

Обраќање до бизнис заедницата

©Analitika.mk Доколку преземете содржина од оваа страница, во целост сте се согласиле со нејзините Услови за користење.

Преработувачка индустрија – колку пари се вложуваат во материјални средства?

Според податоците на „Таргет Груп“ јасно е дека најголем процент од големите фирми од преработувачката индустрија се во странска сопственост или се менаџирани од...

Колкави плати исплаќаат фирмите од преработувачката индустрија?

Компании кои имаа најголем број на вработени, котираат високо и според трошоците за вработените, но тоа не значи дека се вбројуваат и во групата...

Кои се водечките бугарски компании во Македонија ?

Најголем годишен раст на добивката прикажале компании од автомобилскиот сектор, финансиите и дејноста со трговија и услуги. Најголем приход пак прикажала компанија...

Колкав е бројот на компании во Скопје чија главна дејност е програмирање?

Во 2019 главниот град се основале 115 компании за програмиање,а згаснале 31 со што бројот на деловно активни компании чија главна...

УЈП поништила решенија „тешки“ 7 милиони евра затоа што паднале на Управен суд

Намерно, од незнаење но и поради грешки, македонските стопанственици сакале да „скријат“ речиси 43 милиони евра данок , покажуваат податоците на Управата...

Скопје рекордер по дивоградби – регистрирани 226, Липково има 68 од кои 63 се објекти за домување

Куќи, деловни објекти, доградби, надградби но и цели згради во земјава се дивоградби - се граделе без одобрение. Институциите калкулираат дека...

Германските фирми во земјава прават бизнис од половина милијарда евра

Во земјава има 322 компании со германски капитал. Нивниот бизнис лани вреди половина милијарда евра, направиле профит од 21,8 милиони евра а...

Кои државни и приватни фирми во Скопје вработуваат најмногу?

Јавните претпријатија и акционерските друштва во државна сопственост се најголеми работодавачи на територија на град Скопје. Ова го покажува анализата на...

Кои се македонските „газели“ – во земјава има 284 брзорастечки компании

Овие брзорастечки компании таканаречени “газели“ коишто ги зголемиле приходите од работењето по најмалку 20% последните три години, лани инкасирале вкупно 1,65...
error: Content is protected !!