fbpx
Почетна АНАЛИЗИ

АНАЛИЗИ

Кои компании се најголеми плаќачи на даноци на плата?

Државни фирми и јавни претпријатија како и приватни извозно ориентирани компании со голем број на вработени – сите класифицирани како „големи“ фирми - ова...

Повеќе од половина од автомобилите во земјава се постари од 15 години

Во јануари годинава се увезени вкупно 1.813 возила во земјава од кои само 1.224 биле половни автомобили – покажувата податоците на Царинската Управа. Бројките...

Преработувачка индустрија – колку пари се вложуваат во материјални средства?

Според податоците на „Таргет Груп“ јасно е дека најголем процент од големите фирми од преработувачката индустрија се во странска сопственост или се менаџирани од...

Колкави плати исплаќаат фирмите од преработувачката индустрија?

Компании кои имаа најголем број на вработени, котираат високо и според трошоците за вработените, но тоа не значи дека се вбројуваат и во групата...

Половината невработени се без образование или со основно

Без образование или со основно образование се повеќето од половината од невработените лица на списокот на Агенцијата за вработување кои се пријавиле дека активно...

Македонските банки ја завршија минатата година со профит од 114 милиони евра

Македонските банки минатата година направиле профит од 114 милиони евра, покажуваат последните податоци на Народната банка. Тоа е за 21,5 милиони евра помалку од...

Кои компании се “добитници“ на најголемите државни тендери?

Телекомуникациските компании, фирмите од нафтениот бизнис и енергетиката и медицинско-фармацевтските компании го делат „најтешкиот“ државен тендерски колач. Компании кои се водечки според бројот на...

КАКО ХОТЕЛИТЕ ГИ ДОБИВААТ ЅВЕЗДИЧКИТЕ – ОДЛУКАТА ЈА НОСИ 13 ЧЛЕНА КОМИСИЈА

Рецепција отворена 24 часа, портир или личност задолжена да ви го паркира возилото, како и личност која ќе ви ги однесе куферите во соба....

Наплата на даночните приходи помала од планираното

Полнењето на државниот буџет минатата година не се одвивало со планиранито темпо во делот на даночните приходи. И покрај тоа што со...

Издадени 362 концесии за експлоатација на минерални суровини – наплатени 16 милиони евра

Мермер, варовник, песок и чакал, минерална вода, кварц, травертин, глина, јаглен, бакар и злато, олово, никел – илјадници километри Македонска земја богата...

Преработувачка индустрија – расте бројот на вработените и нивната плата!

На годишно ниво, варијации со висината на добивката, но од 2016 година до 2018 година загубата е со континуиран пораст. Најуспешна „профитна...

ПРЕРАБОТУВАЧКА ИНДУСТРИЈА: Скоро 93% мали и микро фирми!

Производство на храна, облека, кожа, на електрична опрема, тутунски производи, моторни возила, машини и опрема, метални производи – илјадници компании се „регрутирани“...

ПРЕПОРАЧАНИ

Обраќање до бизнис заедницата

©Analitika.mk Доколку преземете содржина од оваа страница, во целост сте се согласиле со нејзините Услови за користење.

Преработувачка индустрија – колку пари се вложуваат во материјални средства?

Според податоците на „Таргет Груп“ јасно е дека најголем процент од големите фирми од преработувачката индустрија се во странска сопственост или се менаџирани од...

Колкави плати исплаќаат фирмите од преработувачката индустрија?

Компании кои имаа најголем број на вработени, котираат високо и според трошоците за вработените, но тоа не значи дека се вбројуваат и во групата...

Кои се водечките бугарски компании во Македонија ?

Најголем годишен раст на добивката прикажале компании од автомобилскиот сектор, финансиите и дејноста со трговија и услуги. Најголем приход пак прикажала компанија...

Колкав е бројот на компании во Скопје чија главна дејност е програмирање?

Во 2019 главниот град се основале 115 компании за програмиање,а згаснале 31 со што бројот на деловно активни компании чија главна...

УЈП поништила решенија „тешки“ 7 милиони евра затоа што паднале на Управен суд

Намерно, од незнаење но и поради грешки, македонските стопанственици сакале да „скријат“ речиси 43 милиони евра данок , покажуваат податоците на Управата...

Скопје рекордер по дивоградби – регистрирани 226, Липково има 68 од кои 63 се објекти за домување

Куќи, деловни објекти, доградби, надградби но и цели згради во земјава се дивоградби - се граделе без одобрение. Институциите калкулираат дека...

Германските фирми во земјава прават бизнис од половина милијарда евра

Во земјава има 322 компании со германски капитал. Нивниот бизнис лани вреди половина милијарда евра, направиле профит од 21,8 милиони евра а...

Кои државни и приватни фирми во Скопје вработуваат најмногу?

Јавните претпријатија и акционерските друштва во државна сопственост се најголеми работодавачи на територија на град Скопје. Ова го покажува анализата на...

Кои се македонските „газели“ – во земјава има 284 брзорастечки компании

Овие брзорастечки компании таканаречени “газели“ коишто ги зголемиле приходите од работењето по најмалку 20% последните три години, лани инкасирале вкупно 1,65...
error: Content is protected !!