fbpx

Кој се грижи за потрошувачот?

Потрошувачот е крал. Потребите на потрошувачот и нивното задоволување се најважни за компаниите. Реалноста говори дека за да бидат успешни компаниите мора да бидат ориентирани кон корисниците. Целокупната понуда мора...

Понудата и побарувачката на пазарот на трудот се две страни на иста паричка

Според последниот редовен економски извештај на Светската Банка за Македонија, вработеноста е зголемена за 5,2 проценти на годишно ниво, по просечниот раст од 2,5 проценти во 2018...

Релевантноста на неформалното образование врз пазарот на трудот

Секојдневно се среќаваме со луѓе во нашата околина кои работат нешто што е различно од она што го пишува на дипломата од формалното образование. Среќаваме и луѓе кои едноставно...

Дали електрочните возила се навистина еколошки?

Во 2016 година во Македонија е воведена мерка – субвенции од 3.500 до 5.000 евра за електрични автомобили за почист воздух. Мерката имаше цел заштита на животната средина со намалување...

Саеми во Македонија – меѓу реалното и возможното

Посетата на саеми е една од активности на компаниите која редовно се наоѓа во агендите на менаџментот, па и на вработените во одделни сектори. Посетата на саеми е...

Кои се бенефитите од влезот во ЕУ и што се очекува од Македонија во...

Исполнувањето на Копенхашките критериуми се условот за влез во Европската Унија. Македонија е кандидат за членство во Унијата официјално од 9 ноември 2005 година и низ изминатите години се стреми...

Како до успешна екстензија на вашиот бренд?

Маркетинг секторите во денешните компании се свесни за важноста на брендот и профитот кој го носи секојдневно работата на креирање на нови брендови и “негување” на постоечките,...

Кој заработува повеќе – градежниците или производителите на градежни материјали?

Иако има значителна разлика во дејноста, како градежни фирми, „Гранит“ и „Цементарница УСЈЕ АД“ овојпат се цел на компарација на Аналитика. Како што е познато, „ Цементарница УСЈЕ АД “ се занимава со...

Интересни факти за десетте најдобри компании по добивка во земјата

Во неодамнешното истражување на Таргет Груп објавено на Аналатитика мк. за 100 најдобри компании според добивка на прво место се најде ТЕ-ТО А.Д.  со вкупна добивка од 7,954,637,200...

Дали аудиокнигите имаат светла иднина?

Иако во нашата земја аудио книгите сѐ уште не се многу популарни, во светот овој бизнис бележи значителен раст  како тренд во последните неколку години. Зголемената употреба...
-реклама- -реклама-
-реклама-