fbpx
Почетна ТЕРМИНОЛОГИЈА

ТЕРМИНОЛОГИЈА

Која е разликата помеѓу “Задоволство на вработените” и “Вклученост на вработените”?

Изработено од: Ирена Хорват, Аналитичар во Инсајдер ИД Забележливо е дека работното место во последната декада значајно се менува до степенот да вработените на своите...

“Мачете ги бројките и тие ќе Ви признаат се.” – Gregg Easterbrook – Што се финансиски показатели?

Финансиските извештаи ги прикажуваат остварените резултати на компанијата за еден пресметковен период. Преку билансот на состојба се прикажуваат средствата и изворите на средствата на...

Што се финансиски посредници?

Банките претставуваат најзначајни депозитни финансиски институции во секоја земја, но тие не се единствени депозитни институции. Во групата на депозитни финансиски институции  влегуваат:

Штедењето – одложена потрошувачка наменета за инвестиции

Неискористениот расположлив доход над износот на потрошувачката го претставува износот кој се заштедил. Зошто луѓето ја одлагаат потрошувачката? Што се случува со расположливиот доход...

Како компаниите го финансираат своето работење?

За да може да ги обезбедат средствата кои им се потребни за работа, а кои воедно се и основа за генерирање приходи...

Oпортунитетните трошоци – цена на пропуштената можност

Во секојдневното работење и живеење луѓето најчесто се наоѓаат пред предизвикот да го изберат најдобриот начин да реализираат одредена активност. Со оглед...

Што е поголемо зло – стагфлацијата или инфлацијата во економијата?

Инфлацијата како состојба се вбројува во една од најсложените и најкомплексните појави во економијата. Сепак, таа постои во сите економии и врз...

Монопол и олигопол – форми на нецелосна конкуренција на пазарот

Во зависност од дејноста со која се занимаваат компаниите припаѓаат на различни пазарни структури. Пазарните структури се разликуваат, главно, според два критериуми:

Франшизата како атрактивен начин за започнување на сопствен бизнис

Франшизата претставува начин на кој може да се започне сопствен бизнис кој станува особено популарен во последно време заради поголемата сигурност во...

Трговците – правни или физички лица?

Трговците се учесници во трговскиот промет и тие можат да учествуваат на пазарот и да вршат стопанска дејност како:

Буџетскиот дефицит влијае врз појавата на јавниот долг – износ на задолженост на државата дома и во странство

За урамнотежен буџет зборуваме тогаш кога јавните приходи се еднакви на јавните расходи. Најчесто ваквата урамнотеженост во приходите и трошоците во буџетот...

Иновацијата како продолжение на креативноста на инвенцијата

Иновацијата и инвенцијата многу пати се поистоветувани како слични поими, но помеѓу овие два поими постои значајна разлика, а за да се...

ПРЕПОРАЧАНИ

Обраќање до бизнис заедницата

©Analitika.mk Доколку преземете содржина од оваа страница, во целост сте се согласиле со нејзините Услови за користење.

Преработувачка индустрија – колку пари се вложуваат во материјални средства?

Според податоците на „Таргет Груп“ јасно е дека најголем процент од големите фирми од преработувачката индустрија се во странска сопственост или се менаџирани од...

Колкави плати исплаќаат фирмите од преработувачката индустрија?

Компании кои имаа најголем број на вработени, котираат високо и според трошоците за вработените, но тоа не значи дека се вбројуваат и во групата...

Кои се водечките бугарски компании во Македонија ?

Најголем годишен раст на добивката прикажале компании од автомобилскиот сектор, финансиите и дејноста со трговија и услуги. Најголем приход пак прикажала компанија...

Колкав е бројот на компании во Скопје чија главна дејност е програмирање?

Во 2019 главниот град се основале 115 компании за програмиање,а згаснале 31 со што бројот на деловно активни компании чија главна...

УЈП поништила решенија „тешки“ 7 милиони евра затоа што паднале на Управен суд

Намерно, од незнаење но и поради грешки, македонските стопанственици сакале да „скријат“ речиси 43 милиони евра данок , покажуваат податоците на Управата...

Скопје рекордер по дивоградби – регистрирани 226, Липково има 68 од кои 63 се објекти за домување

Куќи, деловни објекти, доградби, надградби но и цели згради во земјава се дивоградби - се граделе без одобрение. Институциите калкулираат дека...

Германските фирми во земјава прават бизнис од половина милијарда евра

Во земјава има 322 компании со германски капитал. Нивниот бизнис лани вреди половина милијарда евра, направиле профит од 21,8 милиони евра а...

Кои државни и приватни фирми во Скопје вработуваат најмногу?

Јавните претпријатија и акционерските друштва во државна сопственост се најголеми работодавачи на територија на град Скопје. Ова го покажува анализата на...

Кои се македонските „газели“ – во земјава има 284 брзорастечки компании

Овие брзорастечки компании таканаречени “газели“ коишто ги зголемиле приходите од работењето по најмалку 20% последните три години, лани инкасирале вкупно 1,65...
error: Content is protected !!