fbpx
Почетна ТЕРМИНОЛОГИЈА

ТЕРМИНОЛОГИЈА

На кој начин се мери квалитетот на работење на компаниите?

Резултатите од своето работење компаниите може да ги анализираат преку реализираните проекти и планови, преку остварените приходи од работењето, преку произведените добра...

Што се средства, а што извори на средства и каде се тие евидентирани во финансиските извештаи на компаниите?

Средствата на компанијата и изворите на средствата се меѓусебно поврзани. Значајно е да се напомене дека секое средство има свој извор и...

Гудвил – износ на добрата репутација и стекнатиот имиџ на компанијата

Во секојдневното работење и живеење опкружени сме со компании кои се препознатлив бренд за храна, облека, транспорт или најразлични услуги. Најчесто таквите...

Дали ЕПП (економско-пропагандна порака) и реклама се исти поими?

Во практиката и секојдневното работење на компаниите најчесто не се прави разлика меѓу реклама и економско-пропагандните пораки (ЕПП) затоа што тие имаат...

Која е разликата меѓу директните и индиректните даноци кои сите ние ги плаќаме?

Основна карактеристика на пазарните економии е нерамномерната распределба на доходот. Со други зборови кажано, пазарот прави разлика и врши селекција на успешните...

Што се финансиски инструменти и какви видови постојат?

Финансиските инструменти се побарувања кои финансискиот инвеститор – сопственикот на финансискиот инструмент – ги има кон институцијата која ги издала тие финансиски...

Дали се раѓаат и лидерот и менаџерот?

Лидерите и менаџерите се индивидуи кои во една компанија, заедница или група имаат моќ, авторитет, способност да влијаат и да ги насочуваат...

Што е задолжителна резерва и како таа влијае врз понудата на кредити од страна на банките?

Комерцијалните банки претставуваат значаен дел од банкарскиот систем на земјата и заедно со централната банка ја детерминираат понудата на пари во економијата....

Дали штедењето и потрошувачката се два дела од една целина?

Кога ќе се оданочат стекнатите доходи на домаќинствата, средствата кои им остануваат претставуваат расположлив доход. Овој расположлив доход тие можат да го...

Што е бруто домашен производ и кои се неговите компоненти?

Целокупната економска активност на една земја може да се измери во најразлични вредности: произведени производи или извршени услуги, превезени патници, издадени книги,...

Какви инвестиции се гринфилд и браунфилд-инвестициите?

Странските директни инвестиции се инвестиции во кои странски физички или правни лица инвестираат средства во земја која е различна од нивната матична...

Парите – најликвидно средство или несовршен чувар на вредноста?

Тековните средства, според своите карактеристики, може да се поделат во различни категории врз основа на степенот на ликвидност. Постапката за претворање на...

ПРЕПОРАЧАНИ

Обраќање до бизнис заедницата

©Analitika.mk Доколку преземете содржина од оваа страница, во целост сте се согласиле со нејзините Услови за користење.

Преработувачка индустрија – колку пари се вложуваат во материјални средства?

Според податоците на „Таргет Груп“ јасно е дека најголем процент од големите фирми од преработувачката индустрија се во странска сопственост или се менаџирани од...

Колкави плати исплаќаат фирмите од преработувачката индустрија?

Компании кои имаа најголем број на вработени, котираат високо и според трошоците за вработените, но тоа не значи дека се вбројуваат и во групата...

Кои се водечките бугарски компании во Македонија ?

Најголем годишен раст на добивката прикажале компании од автомобилскиот сектор, финансиите и дејноста со трговија и услуги. Најголем приход пак прикажала компанија...

Колкав е бројот на компании во Скопје чија главна дејност е програмирање?

Во 2019 главниот град се основале 115 компании за програмиање,а згаснале 31 со што бројот на деловно активни компании чија главна...

УЈП поништила решенија „тешки“ 7 милиони евра затоа што паднале на Управен суд

Намерно, од незнаење но и поради грешки, македонските стопанственици сакале да „скријат“ речиси 43 милиони евра данок , покажуваат податоците на Управата...

Скопје рекордер по дивоградби – регистрирани 226, Липково има 68 од кои 63 се објекти за домување

Куќи, деловни објекти, доградби, надградби но и цели згради во земјава се дивоградби - се граделе без одобрение. Институциите калкулираат дека...

Германските фирми во земјава прават бизнис од половина милијарда евра

Во земјава има 322 компании со германски капитал. Нивниот бизнис лани вреди половина милијарда евра, направиле профит од 21,8 милиони евра а...

Кои државни и приватни фирми во Скопје вработуваат најмногу?

Јавните претпријатија и акционерските друштва во државна сопственост се најголеми работодавачи на територија на град Скопје. Ова го покажува анализата на...

Кои се македонските „газели“ – во земјава има 284 брзорастечки компании

Овие брзорастечки компании таканаречени “газели“ коишто ги зголемиле приходите од работењето по најмалку 20% последните три години, лани инкасирале вкупно 1,65...
error: Content is protected !!