fbpx
Почетна ТЕРМИНОЛОГИЈА Дали се раѓаат и лидерот и менаџерот?

Дали се раѓаат и лидерот и менаџерот?

Лидерите и менаџерите се индивидуи кои во една компанија, заедница или група имаат моќ, авторитет, способност да влијаат и да ги насочуваат преостанатите кон одредени цели и вредности. Сепак, менаџерот и лидерот имаат значајни разлики во своите улоги. Тие, главно, се разликуваат според начинот на кој доаѓаат на својата позиција и влијанието кое го имаат врз поединците во одредена група.

Менаџерите доаѓаат на своите позиции во групата врз основа на именување на одредена позиција најчесто од повисоките нивоа на менаџмент. На ваков начин тие добиваат формален авторитет и моќ да влијаат врз другите поединци во групата, заедницата или компанијата. Менаџерите имаат точно поставени цели кои треба да ги следат и да го контролираат нивното исполнување преку насочување и мотивирање на поединците. Добриот менаџер поставува сигурност и стабилност на организацијата.

Лидерите, пак, од друга страна, немаат формален авторитет и кај нив авторитетот произлегува од експертското знаење на поединецот во одредена група. Изборот на лидерот е од самата група. Додека менаџерот ги насочува преостанатите кон извршување на одредени работи за остварување на одредени цели, лидерот цели кон тоа да се обезбеди помош од преостанатите кон остварување на зацртаните цели и визии. Значајни карактеристики на лидерите се дека тие се креативни, флексибилни, харизматични и луѓе кои најчесто преземаат ризик за остварување на целите.

Од карактеристиките и од можностите на влијание кои ги имаат врз одредена група, може да се каже дека лидерот се раѓа, а менаџерот се создава. Лидерот се раѓа затоа што тој има способност да ги насочи другите да го следат и да му веруваат во остварувањето на одредени цели и визии и неговиот авторитет е неформален, односно доаѓа спонтано – врз основа на довербата и знаењето кои ги поседува. Од друга страна, менаџерот се создава, зашто неговото влијание врз преостанатите поединци во групата произлегува од формалниот авторитет што го ужива благодарение на позицијата на која се наоѓа во една група, заедница или компанија.

Сепак, во современите услови на функционирање на компаниите, менаџерот треба да се труди да биде и лидер со цел да се постигнат најдобри резултати преку креативност, флексибилност, иновативност, но истовремено и аналитичност, стабилност и рационалност во работењето на компанијата.

©Analitika.mk Доколку преземете содржина од оваа страница, во целост сте се согласиле со нејзините Услови за користење.

ПРЕПОРАЧАНИ

Обраќање до бизнис заедницата

©Analitika.mk Доколку преземете содржина од оваа страница, во целост сте се согласиле со нејзините Услови за користење.

Преработувачка индустрија – колку пари се вложуваат во материјални средства?

Според податоците на „Таргет Груп“ јасно е дека најголем процент од големите фирми од преработувачката индустрија се во странска сопственост или се менаџирани од...

Колкави плати исплаќаат фирмите од преработувачката индустрија?

Компании кои имаа најголем број на вработени, котираат високо и според трошоците за вработените, но тоа не значи дека се вбројуваат и во групата...

Кои се водечките бугарски компании во Македонија ?

Најголем годишен раст на добивката прикажале компании од автомобилскиот сектор, финансиите и дејноста со трговија и услуги. Најголем приход пак прикажала компанија...

Колкав е бројот на компании во Скопје чија главна дејност е програмирање?

Во 2019 главниот град се основале 115 компании за програмиање,а згаснале 31 со што бројот на деловно активни компании чија главна...

УЈП поништила решенија „тешки“ 7 милиони евра затоа што паднале на Управен суд

Намерно, од незнаење но и поради грешки, македонските стопанственици сакале да „скријат“ речиси 43 милиони евра данок , покажуваат податоците на Управата...

Скопје рекордер по дивоградби – регистрирани 226, Липково има 68 од кои 63 се објекти за домување

Куќи, деловни објекти, доградби, надградби но и цели згради во земјава се дивоградби - се граделе без одобрение. Институциите калкулираат дека...

Германските фирми во земјава прават бизнис од половина милијарда евра

Во земјава има 322 компании со германски капитал. Нивниот бизнис лани вреди половина милијарда евра, направиле профит од 21,8 милиони евра а...

Кои државни и приватни фирми во Скопје вработуваат најмногу?

Јавните претпријатија и акционерските друштва во државна сопственост се најголеми работодавачи на територија на град Скопје. Ова го покажува анализата на...

Кои се македонските „газели“ – во земјава има 284 брзорастечки компании

Овие брзорастечки компании таканаречени “газели“ коишто ги зголемиле приходите од работењето по најмалку 20% последните три години, лани инкасирале вкупно 1,65...
error: Content is protected !!