fbpx
Почетна ТЕРМИНОЛОГИЈА Дали штедењето и потрошувачката се два дела од една целина?

Дали штедењето и потрошувачката се два дела од една целина?

Кога ќе се оданочат стекнатите доходи на домаќинствата, средствата кои им остануваат претставуваат расположлив доход. Овој расположлив доход тие можат да го користат за потрошувачка и за штедење.

Што е потрошувачка?

Потрошувачката е дел од расположливиот доход наменет за купување на различни видови добра и услуги потребни за задоволување на потребите на домаќинствата.

Нискиот износ на расположлив доход значи поголемо процентуално учество на потрошувачката, со оглед на тоа дека домаќинствата треба да ги задоволат своите основни потреби. Во одредени ситуации се појавува и т.н. негативно штедење при што расположливиот доход е понизок од потрошувачката. Во ваков случај не само што домаќинствата не можат да штедат туку и дополнително се задолжуваат за да ги задоволат своите основни потреби.

Што е штедење?

Штедењето е износот од расположливиот доход кој на домаќинствата им останал непотрошен. Штедењето претставува одложена потрошувачка. Одложената потрошувачка значи дека делот од расположливиот доход кој не се потрошил сега, ќе се потроши во иднина.

Со порастот на расположливиот доход на домаќинствата се зголемува можноста тие повеќе да трошат и повеќе да штедат, и обратно.

Оттука, штедењето и потрошувачката се два дела од една целина наречена расположлив доход и тој претставува основна детерминанта која ја одредува нивната големина.

©Analitika.mk Доколку преземете содржина од оваа страница, во целост сте се согласиле со нејзините Услови за користење.

ПРЕПОРАЧАНИ

Обраќање до бизнис заедницата

©Analitika.mk Доколку преземете содржина од оваа страница, во целост сте се согласиле со нејзините Услови за користење.

Преработувачка индустрија – колку пари се вложуваат во материјални средства?

Според податоците на „Таргет Груп“ јасно е дека најголем процент од големите фирми од преработувачката индустрија се во странска сопственост или се менаџирани од...

Колкави плати исплаќаат фирмите од преработувачката индустрија?

Компании кои имаа најголем број на вработени, котираат високо и според трошоците за вработените, но тоа не значи дека се вбројуваат и во групата...

Кои се водечките бугарски компании во Македонија ?

Најголем годишен раст на добивката прикажале компании од автомобилскиот сектор, финансиите и дејноста со трговија и услуги. Најголем приход пак прикажала компанија...

Колкав е бројот на компании во Скопје чија главна дејност е програмирање?

Во 2019 главниот град се основале 115 компании за програмиање,а згаснале 31 со што бројот на деловно активни компании чија главна...

УЈП поништила решенија „тешки“ 7 милиони евра затоа што паднале на Управен суд

Намерно, од незнаење но и поради грешки, македонските стопанственици сакале да „скријат“ речиси 43 милиони евра данок , покажуваат податоците на Управата...

Скопје рекордер по дивоградби – регистрирани 226, Липково има 68 од кои 63 се објекти за домување

Куќи, деловни објекти, доградби, надградби но и цели згради во земјава се дивоградби - се граделе без одобрение. Институциите калкулираат дека...

Германските фирми во земјава прават бизнис од половина милијарда евра

Во земјава има 322 компании со германски капитал. Нивниот бизнис лани вреди половина милијарда евра, направиле профит од 21,8 милиони евра а...

Кои државни и приватни фирми во Скопје вработуваат најмногу?

Јавните претпријатија и акционерските друштва во државна сопственост се најголеми работодавачи на територија на град Скопје. Ова го покажува анализата на...

Кои се македонските „газели“ – во земјава има 284 брзорастечки компании

Овие брзорастечки компании таканаречени “газели“ коишто ги зголемиле приходите од работењето по најмалку 20% последните три години, лани инкасирале вкупно 1,65...
error: Content is protected !!