fbpx
Почетна ТЕРМИНОЛОГИЈА Франшизата како атрактивен начин за започнување на сопствен бизнис

Франшизата како атрактивен начин за започнување на сопствен бизнис

Франшизата претставува начин на кој може да се започне сопствен бизнис кој станува особено популарен во последно време заради поголемата сигурност во работењето што ја нуди како и заради фактот дека кога се купува франшиза новата компанија станува дел од голема организација со сите предности и поволности што доаѓаат со неа.

Во деловниот свет, франшизата се дефинира како формален однос воспоставен помеѓу франшизантот (купувачот) и франшизерот (продавачот), каде франшизерот му дозволува на франшизантот да го продава неговиот производ или услуга, му дозволува да започне со работа под дадено име и му дава насоки, врши обуки и го запознава со производствени и маркетинг-техники поврзани со производот или услугата.

Како и сѐ друго, и франшизата има свои позитивни и негативни страни.

Така, како позитивни страни на користењето франшиза за започнување со сопствен бизнис се:

  • Поголема сигурност во работењето;
  • Користење на поволности и предности со станувањето дел од една голема организација;
  • Поголема мотивација;
  • Обезбеден производ или услуга, реклама, имиџ, лого, препознатливост и репутација.

Од друга страна, пак, како негативни страни на франшизата може да се наведат:

  • Недостиг на автономија во работењето;
  • Следење на одредени процедури, стандарди и техники за производот или услугата кои се во сопственост на франшизерот;
  • Франшизерот го дефинира начинот на кој ќе се спроведува бизнисот, ги одредува цените, квалитетот и карактерот на производите или услугите што ќе се нудат од страна на франшизантот.

Франшизантот кој е купувач на франшизата, на франшизерот (продавачот) му плаќа одреден износ како надомест од продажбата на неговиот производ или услуга или плаќа тантиема (учество во добивката) за користењето на франшизата.

Франшизата е атрактивен начин за започнување со сопствен бизнис кој ја ограничува слободата на франшизантот во однос на неговото работење, но затоа нуди сигурност, мотивација во работењето, препознатлив бренд и станување дел од една голема организација што со себе носи одредени придобивки и поволности.

Сепак, кон франшизата треба да се пристапи особено внимателно, да се разгледаат сите придобивки, ризици, сите клаузули во договорот за франшиза добро да се разберат и да се направат напори да се добијат што подетални и поисцрпни информации со цел да се добијат добри основи за носење на квалитетни деловни одлуки.

©Analitika.mk Доколку преземете содржина од оваа страница, во целост сте се согласиле со нејзините Услови за користење.

ПРЕПОРАЧАНИ

Обраќање до бизнис заедницата

©Analitika.mk Доколку преземете содржина од оваа страница, во целост сте се согласиле со нејзините Услови за користење.

Преработувачка индустрија – колку пари се вложуваат во материјални средства?

Според податоците на „Таргет Груп“ јасно е дека најголем процент од големите фирми од преработувачката индустрија се во странска сопственост или се менаџирани од...

Колкави плати исплаќаат фирмите од преработувачката индустрија?

Компании кои имаа најголем број на вработени, котираат високо и според трошоците за вработените, но тоа не значи дека се вбројуваат и во групата...

Кои се водечките бугарски компании во Македонија ?

Најголем годишен раст на добивката прикажале компании од автомобилскиот сектор, финансиите и дејноста со трговија и услуги. Најголем приход пак прикажала компанија...

Колкав е бројот на компании во Скопје чија главна дејност е програмирање?

Во 2019 главниот град се основале 115 компании за програмиање,а згаснале 31 со што бројот на деловно активни компании чија главна...

УЈП поништила решенија „тешки“ 7 милиони евра затоа што паднале на Управен суд

Намерно, од незнаење но и поради грешки, македонските стопанственици сакале да „скријат“ речиси 43 милиони евра данок , покажуваат податоците на Управата...

Скопје рекордер по дивоградби – регистрирани 226, Липково има 68 од кои 63 се објекти за домување

Куќи, деловни објекти, доградби, надградби но и цели згради во земјава се дивоградби - се граделе без одобрение. Институциите калкулираат дека...

Германските фирми во земјава прават бизнис од половина милијарда евра

Во земјава има 322 компании со германски капитал. Нивниот бизнис лани вреди половина милијарда евра, направиле профит од 21,8 милиони евра а...

Кои државни и приватни фирми во Скопје вработуваат најмногу?

Јавните претпријатија и акционерските друштва во државна сопственост се најголеми работодавачи на територија на град Скопје. Ова го покажува анализата на...

Кои се македонските „газели“ – во земјава има 284 брзорастечки компании

Овие брзорастечки компании таканаречени “газели“ коишто ги зголемиле приходите од работењето по најмалку 20% последните три години, лани инкасирале вкупно 1,65...
error: Content is protected !!