fbpx
Почетна АНАЛИЗИ Граѓаните и компаниите зеле „брзи кредити“ тешки речиси 60 милиони евра

Граѓаните и компаниите зеле „брзи кредити“ тешки речиси 60 милиони евра

Граѓаните и компаниите зеле „брзи кредити“ од финансиските друштва во земјава „тешки 58,5 милиони, покажуваат податоците на Народната банка за финансиската стабилност за 2018 година. Така во 2018 година финансиските друштва склучиле вкупно 61.817 договори со граѓани кои не можеле да аплицираат за кредит во банка и се одлучиле на побрз начин да дојдат до потребните пари. Вкупната вредност на договорите на финансиските друштва со физички лица достигнала речиси 45,5 милиони евра. Додека пак биле издадени и брзи кредити на 649 компании вредни 13 милиони евра.

Податоците на Народната банка покажуваат и дека финансиските друштва таа година покажале и позитива во вкупниот биланс – од минус отишле во плус. Па така во 2018 година свртеле 12,5 милиони евра приходи и ствариле ќар од 382.000 евра, откако 2017 година ја завршле со загуба од речиси 410.000 евра. А во 2016 година минусот на финансиските друштва бил 23.000 евра иако таа година прикажале приходи од 4 милиони евра. Податоците на Народната банка покажуваат дека приходите и добивката на финансиските институции одат нагоре. Така во 2018 година тие оствариле приходи само од камати кои ги наплатуваат од граѓаните од 3 милиони евра, а далеку поголем бил приходот од провизиите кој достигнал 9,84 милиони евра.

Податоците на Народната банка покажуваат дека најголем дел од склучените договори во 2018 година биле во денари, а според рокот на отплата доминираат тие кои треба да се исплатат за од 1 до 3 години. Така во 2018 година дури 20.410 од договорите склучени со граѓани вредни речиси 27 милиони евра, биле со рок на отплата од 1 до 3 години. Додека со рок на отплата од над 3 години биле клучени 2.430 договори со граѓани вредни 10,4 милиони евра.

Според видот на активност пак, најголем дел од договорите во 2018 година се кредити, помал дел се издадени кредитни картички,а најмал дел се факторинг и преземени побарувања. Така бројките на Народната банка говорат дека биле одобрени вкупно 48.962 кредити вредни 36,9 милиони евра, издадени биле 13.361 кредитни картички на сума од 19,5 милиони евра, и договори за преземање на побарувања биле 142 со вредност од 2 милиони евра.

Подготвил: A.Ф

Графичка обработка: Виктор Ѓуровски

©Analitika.mk Доколку преземете содржина од оваа страница, во целост сте се согласиле со нејзините Услови за користење.

ПРЕПОРАЧАНИ

Обраќање до бизнис заедницата

©Analitika.mk Доколку преземете содржина од оваа страница, во целост сте се согласиле со нејзините Услови за користење.

Преработувачка индустрија – колку пари се вложуваат во материјални средства?

Според податоците на „Таргет Груп“ јасно е дека најголем процент од големите фирми од преработувачката индустрија се во странска сопственост или се менаџирани од...

Колкави плати исплаќаат фирмите од преработувачката индустрија?

Компании кои имаа најголем број на вработени, котираат високо и според трошоците за вработените, но тоа не значи дека се вбројуваат и во групата...

Кои се водечките бугарски компании во Македонија ?

Најголем годишен раст на добивката прикажале компании од автомобилскиот сектор, финансиите и дејноста со трговија и услуги. Најголем приход пак прикажала компанија...

Колкав е бројот на компании во Скопје чија главна дејност е програмирање?

Во 2019 главниот град се основале 115 компании за програмиање,а згаснале 31 со што бројот на деловно активни компании чија главна...

УЈП поништила решенија „тешки“ 7 милиони евра затоа што паднале на Управен суд

Намерно, од незнаење но и поради грешки, македонските стопанственици сакале да „скријат“ речиси 43 милиони евра данок , покажуваат податоците на Управата...

Скопје рекордер по дивоградби – регистрирани 226, Липково има 68 од кои 63 се објекти за домување

Куќи, деловни објекти, доградби, надградби но и цели згради во земјава се дивоградби - се граделе без одобрение. Институциите калкулираат дека...

Германските фирми во земјава прават бизнис од половина милијарда евра

Во земјава има 322 компании со германски капитал. Нивниот бизнис лани вреди половина милијарда евра, направиле профит од 21,8 милиони евра а...

Кои државни и приватни фирми во Скопје вработуваат најмногу?

Јавните претпријатија и акционерските друштва во државна сопственост се најголеми работодавачи на територија на град Скопје. Ова го покажува анализата на...

Кои се македонските „газели“ – во земјава има 284 брзорастечки компании

Овие брзорастечки компании таканаречени “газели“ коишто ги зголемиле приходите од работењето по најмалку 20% последните три години, лани инкасирале вкупно 1,65...
error: Content is protected !!