fbpx
Почетна ТЕРМИНОЛОГИЈА Иновацијата како продолжение на креативноста на инвенцијата

Иновацијата како продолжение на креативноста на инвенцијата

Иновацијата и инвенцијата многу пати се поистоветувани како слични поими, но помеѓу овие два поими постои значајна разлика, а за да се разбере таа разлика потребно е најпрво да се направи јасно разграничување на значењето на поимите.

Инвенцијата ѝ претходи на иновацијата. Инвенцијата значи пронајдок или креирање на нешто ново и оригинално (нови видови на производи, материјали или процеси) што порано не постоело.

Со други зборови кажано, инвенцијата се поврзува со измислување на нешто ново, а иновацијата со правење на нешто ново. Инвенцијата преку иновацијата добива практична примена на пазарот.

Иновацијата е процес во кој инвенцијата добива нова димензија. Таа претставува примена на нов или значајно подобрен производ или услуга, нов или подобрен процес, нови методи на работа, нова или подобрена организациска структура во компанијата.

Иновацијата според својата природа, сепак, е ризична работа. Иновацијата најчесто се гледа и се разбира како моќен начин за обезбедување на конкурентна предност и пристап со кој целта е да се сочуваат стратешки позиции на пазарот на компанијата. Сепак, иновацијата според својата природа важи за ризичен процес каде успехот не е секогаш гарантиран.

Како примери за иновација и инвенција може да се наведат:

ИнвенцијаИновација
интернетвеб-страници, електронска трговија, социјални мрежи
ласерифотокопир машини, скенери, CD/DVD
батериилаптоп компјутери, мобилни телефони, таблети, електрични автомобили

Инвенцијата и иновацијата се особено значајни и придобивките од нивното користење влијаат врз квалитетот на работењето и живеењето на луѓето како и на економијата воопшто. Тоа е еден вид на креативност која започнува со инвенција, а се реализира како иновација.

©Analitika.mk Доколку преземете содржина од оваа страница, во целост сте се согласиле со нејзините Услови за користење.

ПРЕПОРАЧАНИ

Обраќање до бизнис заедницата

©Analitika.mk Доколку преземете содржина од оваа страница, во целост сте се согласиле со нејзините Услови за користење.

Преработувачка индустрија – колку пари се вложуваат во материјални средства?

Според податоците на „Таргет Груп“ јасно е дека најголем процент од големите фирми од преработувачката индустрија се во странска сопственост или се менаџирани од...

Колкави плати исплаќаат фирмите од преработувачката индустрија?

Компании кои имаа најголем број на вработени, котираат високо и според трошоците за вработените, но тоа не значи дека се вбројуваат и во групата...

Кои се водечките бугарски компании во Македонија ?

Најголем годишен раст на добивката прикажале компании од автомобилскиот сектор, финансиите и дејноста со трговија и услуги. Најголем приход пак прикажала компанија...

Колкав е бројот на компании во Скопје чија главна дејност е програмирање?

Во 2019 главниот град се основале 115 компании за програмиање,а згаснале 31 со што бројот на деловно активни компании чија главна...

УЈП поништила решенија „тешки“ 7 милиони евра затоа што паднале на Управен суд

Намерно, од незнаење но и поради грешки, македонските стопанственици сакале да „скријат“ речиси 43 милиони евра данок , покажуваат податоците на Управата...

Скопје рекордер по дивоградби – регистрирани 226, Липково има 68 од кои 63 се објекти за домување

Куќи, деловни објекти, доградби, надградби но и цели згради во земјава се дивоградби - се граделе без одобрение. Институциите калкулираат дека...

Германските фирми во земјава прават бизнис од половина милијарда евра

Во земјава има 322 компании со германски капитал. Нивниот бизнис лани вреди половина милијарда евра, направиле профит од 21,8 милиони евра а...

Кои државни и приватни фирми во Скопје вработуваат најмногу?

Јавните претпријатија и акционерските друштва во државна сопственост се најголеми работодавачи на територија на град Скопје. Ова го покажува анализата на...

Кои се македонските „газели“ – во земјава има 284 брзорастечки компании

Овие брзорастечки компании таканаречени “газели“ коишто ги зголемиле приходите од работењето по најмалку 20% последните три години, лани инкасирале вкупно 1,65...
error: Content is protected !!