fbpx
Почетна АНАЛИЗИ Каков профил на посетители доаѓаат во Македонија?

Каков профил на посетители доаѓаат во Македонија?

Генерално, во Хотели со 5* најмногу престојуваат странски посетители со Елементарни занимања и во најголем процент доаѓаат од Холандија, Косово и Турција и во просек престојуваат два дена во нашата земја. Следни според интензитет на престој во Хотели со 5*, се Стручни работници во земјоделство, шумарство, риболов и лов кои од најголем дел доаѓаат од Грција, Холандија и Србија и имаат малку подолг престој од претходната група односно 2.6 дена во просек. Исто така, како чести посетители на оваа класа на хотели се појавуваат Државни службеници кои доаѓаат од Србија и Холандија и за кои е евидентиран просечен престој од речиси три дена.

Во Хотели со 4*, Топ 3 посетители се лица со: Воени занимања; Експерти и научници; и Техничари и сродни професии. Лицата со Воени занимања во најголем дел доаѓаат од Холандија и Австралија и престојуваат речиси 4 дена во Македонија во просек. Експертите и научниците кои ја посетуваат Македонија во најголем процент се од Србија и Холандија и имаат просечен престој од 3 дена. Лицата кои се Техничари или сродни професии во просек престојуваат 3 дена и најчесто доаѓаат од Германија и Холандија.

Доколку сакате да дознаете чии државјани се најчестите посетители на Македонија притиснете овде.

Во македонските Хотели со 3*, најчести гости кои доаѓаат од странство се лица кои се Службеници, Работници во услужни дејности и продажба и лица кои се занимаваат со неиндустриски начин на работа во производство. Од овие три групи најголемо учество земаат Службениците кои во најголем дел се од Холандија, Србија и Турција. Работниците во услужни дејности и продажба се следни по застапеност при посета на Македонија и во најголем дел се државјани на Холандија и Србија. Третата група на туристи во Македонија кои се занимаваат со неиндустриски начин на производство се државјани на најголем дел на Холандија, Србија и Турција. Од трите анализирани групи најкратко време за престој имаат лицата кои се занимаваат со неиндустриски начин на производство, додека пак со најдолг престој се Службениците кои престојуваат во просек речиси 3 дена во Македонија.

Според горенаведените бројки за посетителите кои доаѓаат во Македонија, може да се заклучи дека Топ 3 земји чии туристи најмногу ја посетуваат земјава се Холандија, Србија и Турција соодветно според различни профили на поединците односно занимања. Генерално, како најчести занимања кај посетителите се појавуваат: Воени занимања и Елементарни занимања.

Во соработка со Таргет Груп, Бизнис Мрежа и Инсајдер ИД.

©Analitika.mk Доколку преземете содржина од оваа страница, во целост сте се согласиле со нејзините Услови за користење.

ПРЕПОРАЧАНИ

Обраќање до бизнис заедницата

©Analitika.mk Доколку преземете содржина од оваа страница, во целост сте се согласиле со нејзините Услови за користење.

Преработувачка индустрија – колку пари се вложуваат во материјални средства?

Според податоците на „Таргет Груп“ јасно е дека најголем процент од големите фирми од преработувачката индустрија се во странска сопственост или се менаџирани од...

Колкави плати исплаќаат фирмите од преработувачката индустрија?

Компании кои имаа најголем број на вработени, котираат високо и според трошоците за вработените, но тоа не значи дека се вбројуваат и во групата...

Кои се водечките бугарски компании во Македонија ?

Најголем годишен раст на добивката прикажале компании од автомобилскиот сектор, финансиите и дејноста со трговија и услуги. Најголем приход пак прикажала компанија...

Колкав е бројот на компании во Скопје чија главна дејност е програмирање?

Во 2019 главниот град се основале 115 компании за програмиање,а згаснале 31 со што бројот на деловно активни компании чија главна...

УЈП поништила решенија „тешки“ 7 милиони евра затоа што паднале на Управен суд

Намерно, од незнаење но и поради грешки, македонските стопанственици сакале да „скријат“ речиси 43 милиони евра данок , покажуваат податоците на Управата...

Скопје рекордер по дивоградби – регистрирани 226, Липково има 68 од кои 63 се објекти за домување

Куќи, деловни објекти, доградби, надградби но и цели згради во земјава се дивоградби - се граделе без одобрение. Институциите калкулираат дека...

Германските фирми во земјава прават бизнис од половина милијарда евра

Во земјава има 322 компании со германски капитал. Нивниот бизнис лани вреди половина милијарда евра, направиле профит од 21,8 милиони евра а...

Кои државни и приватни фирми во Скопје вработуваат најмногу?

Јавните претпријатија и акционерските друштва во државна сопственост се најголеми работодавачи на територија на град Скопје. Ова го покажува анализата на...

Кои се македонските „газели“ – во земјава има 284 брзорастечки компании

Овие брзорастечки компании таканаречени “газели“ коишто ги зголемиле приходите од работењето по најмалку 20% последните три години, лани инкасирале вкупно 1,65...
error: Content is protected !!