fbpx
Почетна Кои се фирмите што даваат “брзи кредити“ и колку заработуваат?

Кои се фирмите што даваат “брзи кредити“ и колку заработуваат?

Формирани во изминатиот петгодишен период, како составен дел од финансискиот систем со таргет на микрофинасирање, финансиските друштва познати по концептот на “брзо доделување на микро кредити“ стануваат актуелни, особено кај населението. “Таргет Груп“ ги анализира петте финансиски друштва кои предничат според висината на приходите.

Четири финансиски друштва лоцирани во Скопскиот регион, едно во Пелагонискиот регион. Петте финансиски друштва кои се “иновативен производ“ на финансискиот пазар во земјава се формирани во период од 2014 та до 2017 година. Три компании во последните две година прикажале добивка, а две финансиски друштва во билансите прикажале загуби.

Генерално сите пет компании бележат раст на бројот на просечни вработени, со исклучок на една од нив која нема пријавено просечен број на вработени. Интересно е да се напомене дека компанијата која нема пријавено просечен број на вработени во изминатите 3 години остварува 70% повисоки приходи и 105% повисока нето добивка како и дека бележи раст на вкупната актива за речиси 70% во 2018 година во споредба со 2017 година.

На прво место според висината на приходите е финансиско друштво ИУТЕ КРЕДИТ МАКЕДОНИЈА ДООЕЛ Скопје, лоцирано во Скопје, формирано на 25 јули 2017 година.

Оваа фирма со шест подружници бележи значаен пораст на приходите кои од 85 000 евра во 2017 година се зголемуваат на 2,1 милион евра во 2018 година или раст од фантастични 2 385% . Но, интересно е дека ова финансиско друштво кое генерира голем раст на приходите прикажува загуби во финансиските години, во 2017 та од скоро 240 000 евра и во 2018 та загубата расте на ниво од 960 000. Но и покрај овој показател, бројот на вработени во ова финансиско друштво од 14 се зголемува на 30 или за 114%. Според финансиските показатели активата на фирмата се зголемила од 977 000 евра на 3,2 милиони евра. Оваа компанија која котира на прво место според остварените приходи воедно прикажува и најголем раст на активата и највисок коефициент на ликвидност.

На второ место според висината на приходите е финансиското друштво КРЕДИСИМО ДООЕЛ Скопје формирано во јули 2016 година и има бугарски сопственик.

Оваа фирма нема свои подружници, а од 2016 до крајот на 2018 година прикажува постојан раст на приходите, кои стартувале на ниво од скоро 42 000 евра, со раст од 1 676% во 2017 година, до ниво од 1,3 милиони евра во 2018 година или пораст во однос на 2017 та за 76,5%. Ова финансиско друштво во двете последователни години прикажува добивка која во 2018 година во однос на 2017 година е зголемена за 105%. Компанијата нема вработени а нејзината актива во 2018 година достигнува 1,2 милиони евра со пораст во однос на 2017 година за скоро 69%.

Со приход од скоро 1,2 милиони евра во календарската 2018 та година, финасиското друштво СН ФИНАНСИИ ДОО Битола, единствено што е надвор од Скопскиот регион, е рангирано на трето место. Оваа фирма е основана на крајот од 2016 година и има пет подружницижи а е во сопственост на македонски бизнисмен.

Приходите на оваа фирма во 2017 година изнесувале 221 500 евра, со раст од 427,3% во 2018 та година. Ова финансиско друштво во анализираните години прикажува и значен раст на добивката за скоро 600% и таа во 2018 година изнесува 611 300 евра. Активата на ова финансиско друштво значајно се зголемува во тригодишниот период достигнувајќи 3 милиони евра во 2018 година или 100% повеќе во однос на 2017 та. Во оваа битолска фирма се вработени 12 луѓе.

На четврто место според висината на остварените приходи е финансиското друштво М КЕШ Македонија ДООЕЛ Скопје – уште една фирма од Скопскиот регион формирана во јули 2014 та година. И оваа фирма е во рацете на бугарски бизнисмен.

Ова скопско финансиско друштво раполага со 20 подружници, и од 2016 до крајот на 2018 година прикажува постојан раст на вкупните приходи кои во 2016 биле на ниво од 526 000 евра, во 2017 се зголемиле за 32,7% за во 2018 година да достигнат скоро 900 000 евра со раст во однос на 2017 та година за 27,4%. Во 2016 та оваа фирма прикажува загуба од 240 000 евра, а потоа во двете последователни години, 2017 и 2018 та фирмата прикажува добивка која на годишно ниво се намалила за 61,8%,но сепак финансиското друштво останува во позитивна зона со 25 200 евра добивка во 2018 та. Во фирмата во 2018 та работеле 18 луѓе а бројот на вработени на годишно ниво се зголемил за 28,6%. Активата на финансиското друштво е со 11% просечен пораст на годишно ниво и во календарската 2018 та изнесува скоро 468 000 евра со коефициоент на ликвидност од 1,93 N/A.

Притиснете овде за да прочитате каде компаниите најчесто ги чуваат своите пари.

На петто место со вкупни приходи во економската 2018 тагодина е финансиското друштво ДИЏИТАЛ ФАЈНАНС ИНТЕРНЕШНАЛ ДООЕЛ СКОПЈЕ, формирано на крајот од октомври 2016 та година, а како дел од него се уште четири подружници. Ова финансиско друштво е во рацете на македонски бизнисмен.

На годишно ниво, почнувајќи од 2016 година ова друштво прикажува значаен пораст на вкупните приходи кои од 5 200 евра, во 2017 година се зголемиле за фантастични 10019,9% односно на 523 000 евра, а во 2018 та достигнале 849 000 евра. Додека од една страна се бележи значителен раст на приходите, од друга страна ова финансиско друштво прикажува загуби во трите последователни години, во 2016 година загубата била 54 500 евра, во 2017 година се зголемува за 1 279% но во 2018 година во однос на 2017 година загубата се намалува за скоро 49% и во календарската 2018 година изнесува 386 100 евра. Активата на оваа скопска фирма во 2018 година е проценета на 805 000 евра со постојан годишен раст и коефициент на ликвидност од 3,69 N/A.

Податоците за растечките приходи на овие иновативни финансиски друштва покажуваат дека на „пазарот“ има место и за овој формат на фирми кои имаат точно таргетирани цели. Дополнително, податокот дека кај дел од нив се забележува и значаен пораст на добивката на годишно ниво упатува на потенцијалната профитабилност на овие мали финасиски друштва кои полека се етаблираат на финансискиот пазар, како извор на алтернативно кредитирање.

Анализа на податоци: Таргет Груп

Новинарска обработка: А.Д

©Analitika.mk Доколку преземете содржина од оваа страница, во целост сте се согласиле со нејзините Услови за користење.

ПРЕПОРАЧАНИ

Обраќање до бизнис заедницата

©Analitika.mk Доколку преземете содржина од оваа страница, во целост сте се согласиле со нејзините Услови за користење.

Преработувачка индустрија – колку пари се вложуваат во материјални средства?

Според податоците на „Таргет Груп“ јасно е дека најголем процент од големите фирми од преработувачката индустрија се во странска сопственост или се менаџирани од...

Колкави плати исплаќаат фирмите од преработувачката индустрија?

Компании кои имаа најголем број на вработени, котираат високо и според трошоците за вработените, но тоа не значи дека се вбројуваат и во групата...

Кои се водечките бугарски компании во Македонија ?

Најголем годишен раст на добивката прикажале компании од автомобилскиот сектор, финансиите и дејноста со трговија и услуги. Најголем приход пак прикажала компанија...

Колкав е бројот на компании во Скопје чија главна дејност е програмирање?

Во 2019 главниот град се основале 115 компании за програмиање,а згаснале 31 со што бројот на деловно активни компании чија главна...

УЈП поништила решенија „тешки“ 7 милиони евра затоа што паднале на Управен суд

Намерно, од незнаење но и поради грешки, македонските стопанственици сакале да „скријат“ речиси 43 милиони евра данок , покажуваат податоците на Управата...

Скопје рекордер по дивоградби – регистрирани 226, Липково има 68 од кои 63 се објекти за домување

Куќи, деловни објекти, доградби, надградби но и цели згради во земјава се дивоградби - се граделе без одобрение. Институциите калкулираат дека...

Германските фирми во земјава прават бизнис од половина милијарда евра

Во земјава има 322 компании со германски капитал. Нивниот бизнис лани вреди половина милијарда евра, направиле профит од 21,8 милиони евра а...

Кои државни и приватни фирми во Скопје вработуваат најмногу?

Јавните претпријатија и акционерските друштва во државна сопственост се најголеми работодавачи на територија на град Скопје. Ова го покажува анализата на...

Кои се македонските „газели“ – во земјава има 284 брзорастечки компании

Овие брзорастечки компании таканаречени “газели“ коишто ги зголемиле приходите од работењето по најмалку 20% последните три години, лани инкасирале вкупно 1,65...
error: Content is protected !!