fbpx
Почетна ТЕРМИНОЛОГИЈА Која е разликата помеѓу профит и нето добивка?

Која е разликата помеѓу профит и нето добивка?

Многу финансиски термини имаат различни значења во секојдневната употреба. Некои термини кои се користат како генерални термини всушност имаат многу специфични дефиниции во финансики или сметковотствен контекст. Таков пример се термините профит и нето добивка. Иако двата термини се однесуваат на позитинен прилив на пари, нивните дефиниции и контекстуална употреба значајно се разликуваат.

Главни заклучоци:

  • Профит означува приходи кои остануваат по трошоците; има неколку нивоа на профит во зависност од тоа кои видови на трошоци се одземени од приходите.
  • Нето добивката, исто така позната како нето профит, претставува конкретен вид на профит.
  • Нето добивката е последната ставка во билансот на успех.

Што е нето добивка?

Нето добивка исто може да се сретне под поимите нето профит или нето заработувачка. Всушност се работи за ставка која најдобро ја прикажува профитабилноста на бизнисот и се користи кај јавно тргуваните компании за пресметка на добивката по акција која кај ваквите видови на друштва ја претставува последанта ставка во билансот на успех.

Нето добивката на компанијата е резултат на бројни калкулации, започнува со приходите и ги опфаќа сите приходи и трошоците за одреден временски период. Сите пари кои влегуваат и излегуваат од компанијата се пресметуваат преку оваа ставка. Тука се вклучуваат производствените трошоци, оперативните трошоци, плаќања по кредити, камати на кредити или инвестиции, дополнителни примања од поврзани лица или од продажба на средства, амортизација и депрцијација на средства, даноци и останати финансиски расходи.

Нето добивката, како и другите сметководствени мерила, е склона на манипулации преку техники за признавање на приходи или преку прикривање на трошоци. Кога се носи инвестициска одлука или проценка која се заснова на нето добивката, инвеститорите и аналиричарите ја проверуваат релевантноста на бројките кои се користени за да се стигне до тој износ.

Едноставно кажано нето добивката е вид на профит.

Што е профит?

Додека нето добивката е синоним за конкретна ставка, профитот се прикажува преку неколку ставки. Профитот едноставно значи добивка која останува после трошоците и истиот се пресметува на различни нивоа.

На пример, бруто профит е приход минус конкретни трошоци: трошоци на продадени добра. Оперативен профит се однесува на приходите намалени за трошоците на продадени добра и оперативните трошоци – сите трошоци, фиксни и варијабилни, кои се неопходни за работењето на компанијата.

Со пресметката на профитот на различни нивоа компаниите можат да видат кои трошоци го опфаќаат најголемиот дел од нето профитот.

Често бизнисите се проценуваат врз основа на профитабилноста на различно ниво. Некои аналитичари се заинтересирани за профитабилноста во погорните слоеви, додека други ги интересира профитабилноста пред трошоци за даноци и камати, а некои аналитичари ги интересира исклучиво профитабилноста по покривање на сите трошоци.


©Analitika.mk Доколку преземете содржина од оваа страница, во целост сте се согласиле со нејзините Услови за користење.

ПРЕПОРАЧАНИ

Обраќање до бизнис заедницата

©Analitika.mk Доколку преземете содржина од оваа страница, во целост сте се согласиле со нејзините Услови за користење.

Преработувачка индустрија – колку пари се вложуваат во материјални средства?

Според податоците на „Таргет Груп“ јасно е дека најголем процент од големите фирми од преработувачката индустрија се во странска сопственост или се менаџирани од...

Колкави плати исплаќаат фирмите од преработувачката индустрија?

Компании кои имаа најголем број на вработени, котираат високо и според трошоците за вработените, но тоа не значи дека се вбројуваат и во групата...

Кои се водечките бугарски компании во Македонија ?

Најголем годишен раст на добивката прикажале компании од автомобилскиот сектор, финансиите и дејноста со трговија и услуги. Најголем приход пак прикажала компанија...

Колкав е бројот на компании во Скопје чија главна дејност е програмирање?

Во 2019 главниот град се основале 115 компании за програмиање,а згаснале 31 со што бројот на деловно активни компании чија главна...

УЈП поништила решенија „тешки“ 7 милиони евра затоа што паднале на Управен суд

Намерно, од незнаење но и поради грешки, македонските стопанственици сакале да „скријат“ речиси 43 милиони евра данок , покажуваат податоците на Управата...

Скопје рекордер по дивоградби – регистрирани 226, Липково има 68 од кои 63 се објекти за домување

Куќи, деловни објекти, доградби, надградби но и цели згради во земјава се дивоградби - се граделе без одобрение. Институциите калкулираат дека...

Германските фирми во земјава прават бизнис од половина милијарда евра

Во земјава има 322 компании со германски капитал. Нивниот бизнис лани вреди половина милијарда евра, направиле профит од 21,8 милиони евра а...

Кои државни и приватни фирми во Скопје вработуваат најмногу?

Јавните претпријатија и акционерските друштва во државна сопственост се најголеми работодавачи на територија на град Скопје. Ова го покажува анализата на...

Кои се македонските „газели“ – во земјава има 284 брзорастечки компании

Овие брзорастечки компании таканаречени “газели“ коишто ги зголемиле приходите од работењето по најмалку 20% последните три години, лани инкасирале вкупно 1,65...
error: Content is protected !!