fbpx
Почетна ТЕРМИНОЛОГИЈА На кој начин се мери квалитетот на работење на компаниите?

На кој начин се мери квалитетот на работење на компаниите?

Резултатите од своето работење компаниите може да ги анализираат преку реализираните проекти и планови, преку остварените приходи од работењето, преку произведените добра и/или услуги и сл. Но, за да се добие претстава за тоа колку компанијата квалитетно работи, потребно е овие резултати да се споредат. Со други зборови кажано, важно е какви резултати остварува компанијата, но уште поважно е какви вложувања се направени за остварување на тие резултати.

Така, квалитетот на работењето на компаниите може да се измери кога остварените резултати ќе се споредат со трошоците за остварување на резултатите. Бидејќи во практиката најчесто резултатите и трошоците се појавуваат во различен облик и се разликуваат според нивната економска содржина, се поставува прашањето дали сите видови резултати може да се споредат со сите видови трошоци за нивно реализирање на еден единствен начин.

Дали компанијата квалитетно работи доколку со ниски трошоци го исполнува планот за производство, но истите тие производи не може да ги продаде или ги продава по многу ниска цена? Дали се смета за квалитетно работењето на компанијата која реализирала повисоки приходи, но заради зголемените трошоци остварува идентична добивка во споредба со претходната година?

За да се следи квалитетот на работењето и за да може тој да се измери, во економијата постојат неколку принципи кои компаниите треба да ги почитуваат во своето работење. Тие принципи се: продуктивност, економичност и рентабилност.

Продуктивноста подразбира настојување одреден производ или услуга да се реализира со минимална потрошувачка на работна сила, односно да се овозможи зголемување на продуктивноста на трудот.

Економичноста означува создавање одредена вредност со минимално трошење на средства.

Рентабилноста како принцип упатува на тоа дека се настојува со што помалку ангажирани средства да се оствари поголема добивка.

На ваков начин, преку одделни принципи, може да се оцени колку квалитетно работи компанијата. Она што е особено значајно е дека овие принципи се меѓусебно поврзани и нивното движење е истонасочно, односно зголемената продуктивност придонесува за зголемена економичност и рентабилност. Знаејќи го ова, доколку некаде се јави отстапување може полесно да се утврди каде компанијата го намалува квалитетот на своето работење и да се преземат соодветни активности за надминување на таквата ситуација.

©Analitika.mk Доколку преземете содржина од оваа страница, во целост сте се согласиле со нејзините Услови за користење.

ПРЕПОРАЧАНИ

Обраќање до бизнис заедницата

©Analitika.mk Доколку преземете содржина од оваа страница, во целост сте се согласиле со нејзините Услови за користење.

Преработувачка индустрија – колку пари се вложуваат во материјални средства?

Според податоците на „Таргет Груп“ јасно е дека најголем процент од големите фирми од преработувачката индустрија се во странска сопственост или се менаџирани од...

Колкави плати исплаќаат фирмите од преработувачката индустрија?

Компании кои имаа најголем број на вработени, котираат високо и според трошоците за вработените, но тоа не значи дека се вбројуваат и во групата...

Кои се водечките бугарски компании во Македонија ?

Најголем годишен раст на добивката прикажале компании од автомобилскиот сектор, финансиите и дејноста со трговија и услуги. Најголем приход пак прикажала компанија...

Колкав е бројот на компании во Скопје чија главна дејност е програмирање?

Во 2019 главниот град се основале 115 компании за програмиање,а згаснале 31 со што бројот на деловно активни компании чија главна...

УЈП поништила решенија „тешки“ 7 милиони евра затоа што паднале на Управен суд

Намерно, од незнаење но и поради грешки, македонските стопанственици сакале да „скријат“ речиси 43 милиони евра данок , покажуваат податоците на Управата...

Скопје рекордер по дивоградби – регистрирани 226, Липково има 68 од кои 63 се објекти за домување

Куќи, деловни објекти, доградби, надградби но и цели згради во земјава се дивоградби - се граделе без одобрение. Институциите калкулираат дека...

Германските фирми во земјава прават бизнис од половина милијарда евра

Во земјава има 322 компании со германски капитал. Нивниот бизнис лани вреди половина милијарда евра, направиле профит од 21,8 милиони евра а...

Кои државни и приватни фирми во Скопје вработуваат најмногу?

Јавните претпријатија и акционерските друштва во државна сопственост се најголеми работодавачи на територија на град Скопје. Ова го покажува анализата на...

Кои се македонските „газели“ – во земјава има 284 брзорастечки компании

Овие брзорастечки компании таканаречени “газели“ коишто ги зголемиле приходите од работењето по најмалку 20% последните три години, лани инкасирале вкупно 1,65...
error: Content is protected !!