fbpx
Почетна АНАЛИЗИ Приватните средни училишта „билдаат“ приходи

Приватните средни училишта „билдаат“ приходи

Вредноста на вкупните приходи, минатата година, достигнала 335,9 милиони денари. Според финансиските параметри,нивната актива изнесува над една милијарда денари, а главнината 551,8 милиони денари.

Приватните средни училишта оствариле вкупни приходи во вредност од 335,9 милиони денари, минатата година. Според финансиските параметри,нивната актива изнесува над една милијарда денари, а главнината 551,8 милиони денари.Вложувањето во овој бизнис изминатите години се покажува атрактивно, бидејќи има околу 20 приватни средни училишта, во најголем дел со странски бренд и програми на странски јазик, доминантно на англиски јазик.Токму, атрактивноста на овие средни приватни установи, е токму во програмите и странските јазици, во кои се гледа поголема перспектива за стекнување диплома и образование, како и шанса да се продолжи школувањето надвор од државата.

Вкупните приходи на училиштата бележат големи разлики во вредноста. Најголема вредност на приходите од тековното работење достигнало Приватното средно училиште „Јахја Кемал“ Скопје со остварените 210.641.457 денари.Голема е разликата во вредноста на остварените приходи на останатите училишта. Приватното средно училиште „Маариф интернационал скулс“ с.Долно Седларце,општина Брвеница со 42.457.167 денари.

Приватното средно училиште „QSI интернационално училиште“ Скопје достигнало вкупни приходи во вредност од 35.728.048 денари.Помали се приходите од работењето на Приватното средно училиште „Алгоритам Центар“ Скопје со 19.445.450 денари.

Минатата година, од тековното работење, „Американско училиште Македонија“ остварило вкупни приходи од 16.864.928 денари.Податоците од „Таргет груп“ покажуваат дека Средношколската Академија за Бизнис и Администрација „САБА“ Скопје од 5.090.580 денари.

Според податоците,Приватното средно сообраќајно училиште „АРДИ“ Скопје, од тековното работење генерирало приходи во вредност од 1.704.500 денари, додека „Американска гимназија Скопје“, 1. 557.837 денари. Приватно средно училиште за гимназиско образование „Прва приватна гимназија“ Битола остварило приходи од 838.200 денари.Минатата година, тековното работење донело приходи во вредност од 744.000 на Приватното средно училиште „Св.Лука“ Скопје. Помеѓу приватните средни училишта е Приватно средно училиште „Академија Леонтиќ“ Скопје со приходи од 705. 191 денари.

Доколку сакате да дознаете повеќе за приходите и бројот на вработени во приватните образвони институции во Р.Македонија притиснете овде.

Наспроти остварените вредности на вкупни приходи, средните приватни училишта направиле расходи во висина од 305,9 милиони денари.

Извор „Таргет Груп“ и „БизнисМрежа.мк“

Во изминатите години, бизнисот со средното образование се шири, а се отворија многу средни училишта, дел од нив и специјализирани. Иако, во овие бројки не се вклучени сите училишта кои работат, сепак може да се даде слика за овој приватен бизнис.Од податоците се гледаат имиња на многу странски или интернационални брендови, што покажува дека и за странски вложувања овој бизнис е атрактивен.Меѓу нив и Приватното средно училиште Американско интернационално училиште на Македонија“, „Интернационално средно училиште“, „Англо Американско училиште“ и др.

Новинар, Марија Георгиевска

©Analitika.mk Доколку преземете содржина од оваа страница, во целост сте се согласиле со нејзините Услови за користење.

ПРЕПОРАЧАНИ

Обраќање до бизнис заедницата

©Analitika.mk Доколку преземете содржина од оваа страница, во целост сте се согласиле со нејзините Услови за користење.

Преработувачка индустрија – колку пари се вложуваат во материјални средства?

Според податоците на „Таргет Груп“ јасно е дека најголем процент од големите фирми од преработувачката индустрија се во странска сопственост или се менаџирани од...

Колкави плати исплаќаат фирмите од преработувачката индустрија?

Компании кои имаа најголем број на вработени, котираат високо и според трошоците за вработените, но тоа не значи дека се вбројуваат и во групата...

Кои се водечките бугарски компании во Македонија ?

Најголем годишен раст на добивката прикажале компании од автомобилскиот сектор, финансиите и дејноста со трговија и услуги. Најголем приход пак прикажала компанија...

Колкав е бројот на компании во Скопје чија главна дејност е програмирање?

Во 2019 главниот град се основале 115 компании за програмиање,а згаснале 31 со што бројот на деловно активни компании чија главна...

УЈП поништила решенија „тешки“ 7 милиони евра затоа што паднале на Управен суд

Намерно, од незнаење но и поради грешки, македонските стопанственици сакале да „скријат“ речиси 43 милиони евра данок , покажуваат податоците на Управата...

Скопје рекордер по дивоградби – регистрирани 226, Липково има 68 од кои 63 се објекти за домување

Куќи, деловни објекти, доградби, надградби но и цели згради во земјава се дивоградби - се граделе без одобрение. Институциите калкулираат дека...

Германските фирми во земјава прават бизнис од половина милијарда евра

Во земјава има 322 компании со германски капитал. Нивниот бизнис лани вреди половина милијарда евра, направиле профит од 21,8 милиони евра а...

Кои државни и приватни фирми во Скопје вработуваат најмногу?

Јавните претпријатија и акционерските друштва во државна сопственост се најголеми работодавачи на територија на град Скопје. Ова го покажува анализата на...

Кои се македонските „газели“ – во земјава има 284 брзорастечки компании

Овие брзорастечки компании таканаречени “газели“ коишто ги зголемиле приходите од работењето по најмалку 20% последните три години, лани инкасирале вкупно 1,65...
error: Content is protected !!