fbpx
Почетна АНАЛИЗИ Скопска Пивара, константен лидер во својата индустрија

Скопска Пивара, константен лидер во својата индустрија

Претходната 2018 година е прилично успешна за најголемите компании кои работат во сегментот на пијалаци. Брендовите и асортиманот на производи во посочената категорија е континуиран и не се очекуваат големи промени на краток рок. Забележлив е влез на BIP (Белградска Индустрија за Пиво), на пазарот на домашниот пазар, но не повторно не се очекува дека во тековната 2019-та година да оствари значајна продажба и зголемување на учеството. Сепак, влегувањето на BIP не смее да се потцени бидејќи е работена од компанија која веќе има долгогодишно искуство во производство и продажба на алкохолни пијалаци.

Обработените 8 компании имаат остварено вкупен приход од 131 милион евра со раст од 7.5% во однос на 2017 и просечна нето-добивка од 13% што е прилично високо споредбено со останатите сегменти од широката потрошувачка. Сепак, најголем дел од вкупниот приход е остварен од Пивара Скопје АД со 68 милиони евра во 2018 и раст повисок од 10%. Пелистерка АД, Кожувчанка ДОО, Магрони ДОО и Кодинг Горска и МЛ – Гари ДОО имаат највисок приход од вода и комбинирано остваруваат 30 милиони евра.

Доколку сакате да ја погледнете споредбата на приходи и профит на Пивара Скопје и Прилепска Пиварница кликнете овде.

Најголемиот број од позиционирани производи особено во сегментот на газирани пијалаци, се од двете најголеми компании Пивара Скопје АД и Прилепска Пивара АД кои комбинирано имаат приближно 100 милиони евра приход. Позитивно е што сите анализирани компании бележат раст од 2017-та во 2018-та и се очекува дека и во 2019-та ќе продолжат со раст на приходот од продажба.

Просечната нето добивка која ја имаат остварено компаниите 7.5%, од кои забележлив е високиот профит на Пивара Скопје АД со 22% и Прилепска Пивара АД со 19% во 2017 и 5.6% во 2018-та година. Солиден е и растот на Магрони ДОО (Добра Вода) од 2.8% на 5.4%.

Во соработка со Таргет Груп, Бизнис Мрежа и Инсајдер ИД.

©Analitika.mk Доколку преземете содржина од оваа страница, во целост сте се согласиле со нејзините Услови за користење.

ПРЕПОРАЧАНИ

Обраќање до бизнис заедницата

©Analitika.mk Доколку преземете содржина од оваа страница, во целост сте се согласиле со нејзините Услови за користење.

Преработувачка индустрија – колку пари се вложуваат во материјални средства?

Според податоците на „Таргет Груп“ јасно е дека најголем процент од големите фирми од преработувачката индустрија се во странска сопственост или се менаџирани од...

Колкави плати исплаќаат фирмите од преработувачката индустрија?

Компании кои имаа најголем број на вработени, котираат високо и според трошоците за вработените, но тоа не значи дека се вбројуваат и во групата...

Кои се водечките бугарски компании во Македонија ?

Најголем годишен раст на добивката прикажале компании од автомобилскиот сектор, финансиите и дејноста со трговија и услуги. Најголем приход пак прикажала компанија...

Колкав е бројот на компании во Скопје чија главна дејност е програмирање?

Во 2019 главниот град се основале 115 компании за програмиање,а згаснале 31 со што бројот на деловно активни компании чија главна...

УЈП поништила решенија „тешки“ 7 милиони евра затоа што паднале на Управен суд

Намерно, од незнаење но и поради грешки, македонските стопанственици сакале да „скријат“ речиси 43 милиони евра данок , покажуваат податоците на Управата...

Скопје рекордер по дивоградби – регистрирани 226, Липково има 68 од кои 63 се објекти за домување

Куќи, деловни објекти, доградби, надградби но и цели згради во земјава се дивоградби - се граделе без одобрение. Институциите калкулираат дека...

Германските фирми во земјава прават бизнис од половина милијарда евра

Во земјава има 322 компании со германски капитал. Нивниот бизнис лани вреди половина милијарда евра, направиле профит од 21,8 милиони евра а...

Кои државни и приватни фирми во Скопје вработуваат најмногу?

Јавните претпријатија и акционерските друштва во државна сопственост се најголеми работодавачи на територија на град Скопје. Ова го покажува анализата на...

Кои се македонските „газели“ – во земјава има 284 брзорастечки компании

Овие брзорастечки компании таканаречени “газели“ коишто ги зголемиле приходите од работењето по најмалку 20% последните три години, лани инкасирале вкупно 1,65...
error: Content is protected !!