fbpx
Почетна ТЕРМИНОЛОГИЈА Штедењето – одложена потрошувачка наменета за инвестиции

Штедењето – одложена потрошувачка наменета за инвестиции

Неискористениот расположлив доход над износот на потрошувачката го претставува износот кој се заштедил.

Зошто луѓето ја одлагаат потрошувачката? Што се случува со расположливиот доход кој не се искористил за потрошувачка? Дали штедењето претставува одложена потрошувачка која е наменета за инвестиции?

Штедењето и инвестициите се значајни економски категории кои влијаат врз економскиот развој на една економија, врз висината на бруто домашниот производ, а со тоа и врз подигнување на квалитетот на животот на луѓето. Оттука, многу појасно се гледа зошто луѓето настојуваат да штедат.

Штедењето како категорија опфаќа јавно и приватно штедење.

Приватно штедење е штедењето на домаќинствата, односно делот од расположливиот доход кој останал непотрошен.

Според податоците на Народна банка, во 2018 година износот на расположлив доход и штедење кај домаќинствата е зголемен. Значајно е да се напомене дека по неколку години негативно штедење или исклучително ниски стапки на штедење, во 2018 година се забележува зголемување на стапката на штедење (1,6 %), односно раст за 2,7 процентни поени во споредба со 2017 година, како и зголемување на расположливиот доход (7,4 %) или раст за 6,6 процентни поени во однос на 2017 година, најмногу заради зголемувањето на вработеноста и зголемувањето на просечната нето-плата во 2018 година.

Јавното штедење го опфаќа износот на јавните приходи над износот на јавните расходи. Кога државата остварува поголеми јавни приходи од износот на јавни расходи остварува буџетски суфицит. Овој буџетски суфицит претставува јавно штедење. Во спротивен случај, кога јавните приходи се помали од јавните расходи, државата остварува буџетски дефицит.

Со функционирањето на финансискиот систем и преку расположливите финансиски инструменти, расположливиот доход кој останал неискористен за потрошувачка се трансферира во инвестиции. На овој начин преку финансискиот систем се овозможува штедењето да се искористи за инвестиции.

Инвестициите претставуваат зголемување или одржување на исто ниво на капиталните фондови во економијата. Капиталните фондови во економијата може да опфатат различни видови групи: градежни објекти, опрема и залихи.

Каматната стапка е детерминанта која го одредува износот на инвестиции. Доколку домаќинствата добијат повисока каматна стапка за своите заштеди при вложување на своите средства во вид на депозити, автоматски се стимулираат повеќе да штедат. Од друга страна, пак, и за инвеститорите каматните стапки имаат значење од аспект на донесување на одлука за инвестирање. Доколку каматните стапки на кредитите од комерцијалните банки се високи, инвеститорите ќе го намалат износот на позајмени средства за инвестиција. На овој начин, каматната стапка е значаен фактор кој ги одредува инвестициите и штедењето.

И буџетскиот дефицит претставува фактор кој значително влијае врз инвестициите. Појавата на буџетски дефицит создава потреба државата да се задолжи преку издавање обврзници или земање кредити со што го намалува расположливиот износ од штедењето кој во други околности би бил наменет за инвестиции.

©Analitika.mk Доколку преземете содржина од оваа страница, во целост сте се согласиле со нејзините Услови за користење.

ПРЕПОРАЧАНИ

Обраќање до бизнис заедницата

©Analitika.mk Доколку преземете содржина од оваа страница, во целост сте се согласиле со нејзините Услови за користење.

Преработувачка индустрија – колку пари се вложуваат во материјални средства?

Според податоците на „Таргет Груп“ јасно е дека најголем процент од големите фирми од преработувачката индустрија се во странска сопственост или се менаџирани од...

Колкави плати исплаќаат фирмите од преработувачката индустрија?

Компании кои имаа најголем број на вработени, котираат високо и според трошоците за вработените, но тоа не значи дека се вбројуваат и во групата...

Кои се водечките бугарски компании во Македонија ?

Најголем годишен раст на добивката прикажале компании од автомобилскиот сектор, финансиите и дејноста со трговија и услуги. Најголем приход пак прикажала компанија...

Колкав е бројот на компании во Скопје чија главна дејност е програмирање?

Во 2019 главниот град се основале 115 компании за програмиање,а згаснале 31 со што бројот на деловно активни компании чија главна...

УЈП поништила решенија „тешки“ 7 милиони евра затоа што паднале на Управен суд

Намерно, од незнаење но и поради грешки, македонските стопанственици сакале да „скријат“ речиси 43 милиони евра данок , покажуваат податоците на Управата...

Скопје рекордер по дивоградби – регистрирани 226, Липково има 68 од кои 63 се објекти за домување

Куќи, деловни објекти, доградби, надградби но и цели згради во земјава се дивоградби - се граделе без одобрение. Институциите калкулираат дека...

Германските фирми во земјава прават бизнис од половина милијарда евра

Во земјава има 322 компании со германски капитал. Нивниот бизнис лани вреди половина милијарда евра, направиле профит од 21,8 милиони евра а...

Кои државни и приватни фирми во Скопје вработуваат најмногу?

Јавните претпријатија и акционерските друштва во државна сопственост се најголеми работодавачи на територија на град Скопје. Ова го покажува анализата на...

Кои се македонските „газели“ – во земјава има 284 брзорастечки компании

Овие брзорастечки компании таканаречени “газели“ коишто ги зголемиле приходите од работењето по најмалку 20% последните три години, лани инкасирале вкупно 1,65...
error: Content is protected !!