fbpx
Почетна ТЕРМИНОЛОГИЈА Што е бруто домашен производ и кои се неговите компоненти?

Што е бруто домашен производ и кои се неговите компоненти?

Целокупната економска активност на една земја може да се измери во најразлични вредности: произведени производи или извршени услуги, превезени патници, издадени книги, направени филмови итн. Бидејќи во една економија постојат најразлични добра и услуги кои може да се искажат на различни начини, потребно е да се најде заедничка мерка со која би се искажала нивната вкупна вредност. Таа заедничка мерка во економијата се нарекува бруто домашен производ.

Што е бруто домашен производ?

Бруто домашниот производ (БДП) ја претставува целокупната економска активност на една земја. Тоа е најзначајна макроекономска категорија со која се прикажува вкупната вредност на произведените финални добра во една економија во текот на една година.

Оттука, можеме да ги утврдиме и компонентите од кои е составен бруто домашниот производ:

  • Секторот на домаќинствата – секое семејство преку своите расположливи доходи троши одредена количина на добра и услуги, но одредена количина од доходот кој останал непотрошен го заштедува. Со тоа влијае врз вкупната вредност на финални добра во економијата;
  • Секторот на претпријатијата влијае врз БДП преку трошоците кои ги прави за неговото работење, како и преку инвестирање во капитални фондови;
  • Секторот на државата како компонента има влијание врз БДП преку прибирањето на средства во вид на даноци и придонеси, а исто така има влијание и преку трошењата кои ги прави за своето непречено функционирање, како и преку социјалните трансфери;
  • Надворешно-трговскиот сектор придонесува во вредноста на БДП преку увозот и извозот на различни добра и услуги. Вредноста на БДП се зголемува кога извозот е поголем од увозот и обратно.

Може да се забележи дека секој од овие сектори има влијание врз еден или врз повеќе други сектори како компоненти на бруто домашниот производ. Така, на пример, еден дел од трошоците на компаниите се наменети за доход на домаќинствата како и за плаќање на даноци и придонеси кои, пак, се приходи во секторот на државата. Од друга страна, трошоците кои ги прави секторот на домаќинствата е приход за секторот на претпријатијата. На овој начин бруто домашниот производ ги сумира ефектите од сите сектори и ја прикажува економска активност на целокупната економија.

©Analitika.mk Доколку преземете содржина од оваа страница, во целост сте се согласиле со нејзините Услови за користење.

ПРЕПОРАЧАНИ

Обраќање до бизнис заедницата

©Analitika.mk Доколку преземете содржина од оваа страница, во целост сте се согласиле со нејзините Услови за користење.

Преработувачка индустрија – колку пари се вложуваат во материјални средства?

Според податоците на „Таргет Груп“ јасно е дека најголем процент од големите фирми од преработувачката индустрија се во странска сопственост или се менаџирани од...

Колкави плати исплаќаат фирмите од преработувачката индустрија?

Компании кои имаа најголем број на вработени, котираат високо и според трошоците за вработените, но тоа не значи дека се вбројуваат и во групата...

Кои се водечките бугарски компании во Македонија ?

Најголем годишен раст на добивката прикажале компании од автомобилскиот сектор, финансиите и дејноста со трговија и услуги. Најголем приход пак прикажала компанија...

Колкав е бројот на компании во Скопје чија главна дејност е програмирање?

Во 2019 главниот град се основале 115 компании за програмиање,а згаснале 31 со што бројот на деловно активни компании чија главна...

УЈП поништила решенија „тешки“ 7 милиони евра затоа што паднале на Управен суд

Намерно, од незнаење но и поради грешки, македонските стопанственици сакале да „скријат“ речиси 43 милиони евра данок , покажуваат податоците на Управата...

Скопје рекордер по дивоградби – регистрирани 226, Липково има 68 од кои 63 се објекти за домување

Куќи, деловни објекти, доградби, надградби но и цели згради во земјава се дивоградби - се граделе без одобрение. Институциите калкулираат дека...

Германските фирми во земјава прават бизнис од половина милијарда евра

Во земјава има 322 компании со германски капитал. Нивниот бизнис лани вреди половина милијарда евра, направиле профит од 21,8 милиони евра а...

Кои државни и приватни фирми во Скопје вработуваат најмногу?

Јавните претпријатија и акционерските друштва во државна сопственост се најголеми работодавачи на територија на град Скопје. Ова го покажува анализата на...

Кои се македонските „газели“ – во земјава има 284 брзорастечки компании

Овие брзорастечки компании таканаречени “газели“ коишто ги зголемиле приходите од работењето по најмалку 20% последните три години, лани инкасирале вкупно 1,65...
error: Content is protected !!