fbpx
Почетна ТЕРМИНОЛОГИЈА Што е поголемо зло – стагфлацијата или инфлацијата во економијата?

Што е поголемо зло – стагфлацијата или инфлацијата во економијата?

Инфлацијата како состојба се вбројува во една од најсложените и најкомплексните појави во економијата. Сепак, таа постои во сите економии и врз основа на предвидувањата и очекувањата за нејзиното движење инфлацијата е и вкалкулирана во идното работење на сите економски субјекти.

Но, зошто тогаш луѓето се плашат од инфлацијата? Што претставува таа, воопшто, и кои се причините за нејзиното појавување? Зошто инфлацијата е комплексна појава во економијата?

Инфлацијата која е во умерени размери, кога таа е едноцифрена и се карактеризира со благ пораст на цената на производите и услугите, вообичаено не предизвикува некои посериозни негативни ефекти врз економијата, бидејќи најчесто е очекувана и предвидена. Цените се релативно стабилни, исто како и националната парична единица во земјата. Меѓутоа, она што загрижува и ги плаши луѓето се галопирачката инфлација и хиперинфлацијата, кога парите вртоглаво ја губат својата вредност. Ваквите видови инфлација создаваат сериозни потешкотии за функционирањето на компаниите и предизвикуваат непроценливи штети за економијата воопшто.

Инфлацијата е состојба кога во економијата паричните фондови се поголеми од стоковите фондови што резултира со пораст на општото ниво на цените и намалување на вредноста на парите.

Најчесто инфлацијата се мери земајќи го предвид индексот на трошоците на живот – цени на добра и услуги кои влегуваат во потрошувачката кошничка на едно семејство.

Бидејќи инфлацијата е сложена појава, причините за нејзиното појавување се многубројни и може да се бараат како на страната на побарувачката, така и на страната на понудата. Но, исто така, инфлацијата може да се создаде и со мерките на монетарната и фискалната политика на државата.

Инфлацијата е тесно поврзана со невработеноста и растот на бруто домашниот производ (економскиот раст) и сите три појави заедно претставуваат главни проблеми на макроекономските анализи. Дејствувањето на овие три главни проблеми заедно ја претставуваат состојбата во економијата наречена стагфлација.

Стагфлацијата во економијата е состојба кога растечките стапки на инфлацијата се придружени со стагнација или намалување на економскиот раст и високи стапки на невработеност.

Стагфлацијата е релативно нов феномен и исто како и инфлацијата е резултат на дејствување на повеќе фактори во економијата. Иако условени од многубројни фактори, сепак појавите на висока инфлација и стагфлација се негативни состојби во економијата врз кои значајно може да влијае државата преку успешно управување со нејзините расположливи инструменти со цел регулирање на економската состојба.

©Analitika.mk Доколку преземете содржина од оваа страница, во целост сте се согласиле со нејзините Услови за користење.

ПРЕПОРАЧАНИ

Обраќање до бизнис заедницата

©Analitika.mk Доколку преземете содржина од оваа страница, во целост сте се согласиле со нејзините Услови за користење.

Преработувачка индустрија – колку пари се вложуваат во материјални средства?

Според податоците на „Таргет Груп“ јасно е дека најголем процент од големите фирми од преработувачката индустрија се во странска сопственост или се менаџирани од...

Колкави плати исплаќаат фирмите од преработувачката индустрија?

Компании кои имаа најголем број на вработени, котираат високо и според трошоците за вработените, но тоа не значи дека се вбројуваат и во групата...

Кои се водечките бугарски компании во Македонија ?

Најголем годишен раст на добивката прикажале компании од автомобилскиот сектор, финансиите и дејноста со трговија и услуги. Најголем приход пак прикажала компанија...

Колкав е бројот на компании во Скопје чија главна дејност е програмирање?

Во 2019 главниот град се основале 115 компании за програмиање,а згаснале 31 со што бројот на деловно активни компании чија главна...

УЈП поништила решенија „тешки“ 7 милиони евра затоа што паднале на Управен суд

Намерно, од незнаење но и поради грешки, македонските стопанственици сакале да „скријат“ речиси 43 милиони евра данок , покажуваат податоците на Управата...

Скопје рекордер по дивоградби – регистрирани 226, Липково има 68 од кои 63 се објекти за домување

Куќи, деловни објекти, доградби, надградби но и цели згради во земјава се дивоградби - се граделе без одобрение. Институциите калкулираат дека...

Германските фирми во земјава прават бизнис од половина милијарда евра

Во земјава има 322 компании со германски капитал. Нивниот бизнис лани вреди половина милијарда евра, направиле профит од 21,8 милиони евра а...

Кои државни и приватни фирми во Скопје вработуваат најмногу?

Јавните претпријатија и акционерските друштва во државна сопственост се најголеми работодавачи на територија на град Скопје. Ова го покажува анализата на...

Кои се македонските „газели“ – во земјава има 284 брзорастечки компании

Овие брзорастечки компании таканаречени “газели“ коишто ги зголемиле приходите од работењето по најмалку 20% последните три години, лани инкасирале вкупно 1,65...
error: Content is protected !!