fbpx
Почетна ТЕРМИНОЛОГИЈА Што се средства, а што извори на средства и каде се тие...

Што се средства, а што извори на средства и каде се тие евидентирани во финансиските извештаи на компаниите?

Средствата на компанијата и изворите на средствата се меѓусебно поврзани. Значајно е да се напомене дека секое средство има свој извор и затоа секогаш средствата треба да бидат еднакви на изворите на средства, зашто не може да постои средство кое не е финансирано од ниту еден извор и обратно.

Иако се меѓусебно поврзани, средствата и изворите на средствата се различни економски категории кои имаат различна функција во работењето на една компанија.

Што се средства?

Средствата на компанијата го претставуваат нејзиниот имот и тие може да се јават во различни облици и форми (згради, опрема, хартии од вредност, побарувања, парични средства), па според тоа може да се поделат во две основни категории:

  • Постојани средства (нетековни средства);
  • Обртни средства (тековни средства).

Средствта се ресурси на компанијата од кои се очекува идна економска корист.

Што се извори на средства?

Изворите на средствата го претставуваат начинот, односно изворот на кој се стекнати средствата. Изворите на средства, главно може да се поделат на:

  • капитал (сопствен извор на средства);
  • обврски (туѓ извор на средства).

Што е биланс на состојба?

Билансот на состојба е дел од сетот на финансиски извештаи од годишната сметка на компанијата во која се прикажува износот на средствата и изворите на средствата на компанијата на точно одреден датум. Средствата се прикажани во активата, а изворите на средствата во пасивата.

Според тоа, можеме да дојдеме до одредени заклучоци во врска со средствата и изворите на средствата:

БИЛАНС НА СОСТОЈБА

АКТИВА = ПАСИВА
СРЕДСТВА = ИЗВОРИ НА СРЕДСТВА
СРЕДСТВА = КАПИТАЛ + ОБВРСКИ

©Analitika.mk Доколку преземете содржина од оваа страница, во целост сте се согласиле со нејзините Услови за користење.

ПРЕПОРАЧАНИ

Обраќање до бизнис заедницата

©Analitika.mk Доколку преземете содржина од оваа страница, во целост сте се согласиле со нејзините Услови за користење.

Преработувачка индустрија – колку пари се вложуваат во материјални средства?

Според податоците на „Таргет Груп“ јасно е дека најголем процент од големите фирми од преработувачката индустрија се во странска сопственост или се менаџирани од...

Колкави плати исплаќаат фирмите од преработувачката индустрија?

Компании кои имаа најголем број на вработени, котираат високо и според трошоците за вработените, но тоа не значи дека се вбројуваат и во групата...

Кои се водечките бугарски компании во Македонија ?

Најголем годишен раст на добивката прикажале компании од автомобилскиот сектор, финансиите и дејноста со трговија и услуги. Најголем приход пак прикажала компанија...

Колкав е бројот на компании во Скопје чија главна дејност е програмирање?

Во 2019 главниот град се основале 115 компании за програмиање,а згаснале 31 со што бројот на деловно активни компании чија главна...

УЈП поништила решенија „тешки“ 7 милиони евра затоа што паднале на Управен суд

Намерно, од незнаење но и поради грешки, македонските стопанственици сакале да „скријат“ речиси 43 милиони евра данок , покажуваат податоците на Управата...

Скопје рекордер по дивоградби – регистрирани 226, Липково има 68 од кои 63 се објекти за домување

Куќи, деловни објекти, доградби, надградби но и цели згради во земјава се дивоградби - се граделе без одобрение. Институциите калкулираат дека...

Германските фирми во земјава прават бизнис од половина милијарда евра

Во земјава има 322 компании со германски капитал. Нивниот бизнис лани вреди половина милијарда евра, направиле профит од 21,8 милиони евра а...

Кои државни и приватни фирми во Скопје вработуваат најмногу?

Јавните претпријатија и акционерските друштва во државна сопственост се најголеми работодавачи на територија на град Скопје. Ова го покажува анализата на...

Кои се македонските „газели“ – во земјава има 284 брзорастечки компании

Овие брзорастечки компании таканаречени “газели“ коишто ги зголемиле приходите од работењето по најмалку 20% последните три години, лани инкасирале вкупно 1,65...
error: Content is protected !!