fbpx
Тагови Македонија

Таг: Македонија

100 НАЈГОЛЕМИ РАБОТОДАВАЧИ ЗА 2019-ТА ГОДИНА

Пари во соработка со платформата за бонитетни информации БизнисМрежа.мк, минатата недела ги промовираше 100-те најголеми компании во Македонија рангирани според нивните остварени вкупни приходи. Денес...

Монетарната политика е соодветна, а банкарскиот систем е здрав и стабилен

Кредитните агенции „Стандард и Пурс“ и „Фич“ го потврдија кредитниот рејтинг на нашата земја. „Стандард и Пурс“ го задржува кредитниот рејтинг на нивото ББ-,...

Народната банка донесе нов пакет монетарни мерки

Седница на КОМП: Намалена основната каматна стапка, дополнително намален понудениот износ на благајнички записи и проширен опфатот на инструменти за обезбедување денарска ликвидност во...

Која е разликата помеѓу “Задоволство на вработените” и “Вклученост на вработените”?

Изработено од: Ирена Хорват, Аналитичар во Инсајдер ИД Забележливо е дека работното место во последната декада значајно се менува до степенот да вработените на своите...

Податоците од Кредитниот регистар ќе се издаваат без надоместок

Скопје, 10 мај 2020 година Стапи во сила Одлуката на Советот на Народната банка, согласно со којашто укинат е надоместокот за издавање податоци на физички...

Значително се зголемува користењето на електронското банкарство

Првичните податоци покажуваат дека апелот на Народната банка за безготовинско плаќање и за користење на платежните картички и на услугите за електронско и мобилно...

Усвоен најновиот Квартален извештај на Народната банка со макроекономските проекции за периодот 2020-2022 година

Советот на Народната банка вчера одржа редовна седница на која беше разгледан и усвоен најновиот Квартален извештај во чии рамки се вклучени и најновите...

ЗОШТО Е ЗНАЧАЈНО КОМПАНИИТЕ ДА СЕ ЗАПОЗНЕНИ СО ПРОФИЛОТ НА ПОТРОШУВАЧОТ?

Изработено од: Борислава Мирчевска, Помлад партнер во Инсајдер ИД Се поголем број на бизниси се соочуваат со динамиката на моменталното социо-економско живеење која наметнува трка...

COVID-19: МОЖНОСТ ИЛИ БАРИЕРА ЗА ЕКОНОМИИТЕ ВО РАЗВОЈ (ПЕТТИ ДЕЛ)-КЛАСТЕРИ И КОНЗОРЦИУМИ КАКО НАЧИН НА ПОДОБРУВАЊЕ НА РАБОТЕЊЕТО

Изработено од: Инсајдер ИД | Автор: Сергеј Зафироски (sergej@insider.mk) | Дата: 22.04.2020 Анализата е изработена од консултантите на Инсајдер ИД, секое копирање или преземање...

COVID-19: МОЖНОСТ ИЛИ БАРИЕРА ЗА ЕКОНОМИИТЕ ВО РАЗВОЈ (ЧЕТВРТ ДЕЛ)-ПРОФЕСИОНАЛНИ МЕНАЏЕРСКИ ТИМОВИ ЗА УПРАВУВАЊЕ СОСТАВЕНИ ОД ПОВЕЌЕ КОМПАНИИ

Изработено од: Инсајдер ИД | Автор: Сергеј Зафироски (sergej@insider.mk) | Дата: 22.04.2020 Анализата е изработена од консултантите на Инсајдер ИД, секое копирање или преземање...

ПРЕПОРАЧАНИ

Обраќање до бизнис заедницата

©Analitika.mk Доколку преземете содржина од оваа страница, во целост сте се согласиле со нејзините Услови за користење.

Преработувачка индустрија – колку пари се вложуваат во материјални средства?

Според податоците на „Таргет Груп“ јасно е дека најголем процент од големите фирми од преработувачката индустрија се во странска сопственост или се менаџирани од...

Колкави плати исплаќаат фирмите од преработувачката индустрија?

Компании кои имаа најголем број на вработени, котираат високо и според трошоците за вработените, но тоа не значи дека се вбројуваат и во групата...

Кои се водечките бугарски компании во Македонија ?

Најголем годишен раст на добивката прикажале компании од автомобилскиот сектор, финансиите и дејноста со трговија и услуги. Најголем приход пак прикажала компанија...

Колкав е бројот на компании во Скопје чија главна дејност е програмирање?

Во 2019 главниот град се основале 115 компании за програмиање,а згаснале 31 со што бројот на деловно активни компании чија главна...

УЈП поништила решенија „тешки“ 7 милиони евра затоа што паднале на Управен суд

Намерно, од незнаење но и поради грешки, македонските стопанственици сакале да „скријат“ речиси 43 милиони евра данок , покажуваат податоците на Управата...

Скопје рекордер по дивоградби – регистрирани 226, Липково има 68 од кои 63 се објекти за домување

Куќи, деловни објекти, доградби, надградби но и цели згради во земјава се дивоградби - се граделе без одобрение. Институциите калкулираат дека...

Германските фирми во земјава прават бизнис од половина милијарда евра

Во земјава има 322 компании со германски капитал. Нивниот бизнис лани вреди половина милијарда евра, направиле профит од 21,8 милиони евра а...

Кои државни и приватни фирми во Скопје вработуваат најмногу?

Јавните претпријатија и акционерските друштва во државна сопственост се најголеми работодавачи на територија на град Скопје. Ова го покажува анализата на...

Кои се македонските „газели“ – во земјава има 284 брзорастечки компании

Овие брзорастечки компании таканаречени “газели“ коишто ги зголемиле приходите од работењето по најмалку 20% последните три години, лани инкасирале вкупно 1,65...
error: Content is protected !!