fbpx
Тагови финансиски

Таг: финансиски

“Мачете ги бројките и тие ќе Ви признаат се.” – Gregg Easterbrook – Што се финансиски показатели?

Финансиските извештаи ги прикажуваат остварените резултати на компанијата за еден пресметковен период. Преку билансот на состојба се прикажуваат средствата и изворите на средствата на...

Што се финансиски посредници?

Банките претставуваат најзначајни депозитни финансиски институции во секоја земја, но тие не се единствени депозитни институции. Во групата на депозитни финансиски институции  влегуваат:

Што се средства, а што извори на средства и каде се тие евидентирани во финансиските извештаи на компаниите?

Средствата на компанијата и изворите на средствата се меѓусебно поврзани. Значајно е да се напомене дека секое средство има свој извор и...

Финансиските друштва се ликвидни, но работат со загуба

Финансиските друштва се стабилни и ликвидни, иако повеќето од нив работат со загуба. Со нивното појавување и со големата експанзија на отворање...

Финансиските друштва започнаа да се отвораат во 2010 година

Отворањето на финансиските друштва во земјава се овозможи со Законот за финансиски друштва, донесен кон крајот на 2010 година. Како дел од...

Брзиот раст на финансиските друштва не е ризичен за финансискиот систем

Иако, зголеменото пласирање на финансии од „малите банки“ е присутно, според оценките од Народната банка, во последните неколку години, бројот и активата...

Расте бизнисот на финансиските друштва

Најголеми приходи минатата година оствариле „Динерс клуб интернационал МАК“, „ИУТЕ Кредит Македонија“ и „Кредисимо“.Финансиските друштва рушат рекорди, a најголем пораст бележи „ТИГО“....

Што се финансиски инструменти и какви видови постојат?

Финансиските инструменти се побарувања кои финансискиот инвеститор – сопственикот на финансискиот инструмент – ги има кон институцијата која ги издала тие финансиски...

ПРЕПОРАЧАНИ

Обраќање до бизнис заедницата

©Analitika.mk Доколку преземете содржина од оваа страница, во целост сте се согласиле со нејзините Услови за користење.

Преработувачка индустрија – колку пари се вложуваат во материјални средства?

Според податоците на „Таргет Груп“ јасно е дека најголем процент од големите фирми од преработувачката индустрија се во странска сопственост или се менаџирани од...

Колкави плати исплаќаат фирмите од преработувачката индустрија?

Компании кои имаа најголем број на вработени, котираат високо и според трошоците за вработените, но тоа не значи дека се вбројуваат и во групата...

Кои се водечките бугарски компании во Македонија ?

Најголем годишен раст на добивката прикажале компании од автомобилскиот сектор, финансиите и дејноста со трговија и услуги. Најголем приход пак прикажала компанија...

Колкав е бројот на компании во Скопје чија главна дејност е програмирање?

Во 2019 главниот град се основале 115 компании за програмиање,а згаснале 31 со што бројот на деловно активни компании чија главна...

УЈП поништила решенија „тешки“ 7 милиони евра затоа што паднале на Управен суд

Намерно, од незнаење но и поради грешки, македонските стопанственици сакале да „скријат“ речиси 43 милиони евра данок , покажуваат податоците на Управата...

Скопје рекордер по дивоградби – регистрирани 226, Липково има 68 од кои 63 се објекти за домување

Куќи, деловни објекти, доградби, надградби но и цели згради во земјава се дивоградби - се граделе без одобрение. Институциите калкулираат дека...

Германските фирми во земјава прават бизнис од половина милијарда евра

Во земјава има 322 компании со германски капитал. Нивниот бизнис лани вреди половина милијарда евра, направиле профит од 21,8 милиони евра а...

Кои државни и приватни фирми во Скопје вработуваат најмногу?

Јавните претпријатија и акционерските друштва во државна сопственост се најголеми работодавачи на територија на град Скопје. Ова го покажува анализата на...

Кои се македонските „газели“ – во земјава има 284 брзорастечки компании

Овие брзорастечки компании таканаречени “газели“ коишто ги зголемиле приходите од работењето по најмалку 20% последните три години, лани инкасирале вкупно 1,65...
error: Content is protected !!