fbpx
Тагови COVID-19

Таг: COVID-19

Крајниот резултат помеѓу ривалството на Кина и САД е пораз на двете страни

Односите помеѓу двете најголеми светски економии САД и Кина – континуирано се влошуваат, а крајниот резултат ќе биде загуба за двете страни изјави професор...

Победниците во технолошката индустрија за време на пандемија

Пандемијата е лоша вест за поголемиот дел од бизнисите. Но, додека некои технолошки компании се борат за да преживеат, други забележаа огромен раст. Едноставно кажано...

Огромен пад на набавката на американски стоки во Кина

Пандемијата ќе го намали бројот на стоки кои ќе ги купи Кина од САД годинава штo беa договорени во трговскиот договор „фаза 1“, според...

Што се случува со Германската индустрија во време на пандемија?

Германското производство се намали за 9,2% во март, што е најбрза стапка на опаѓање од почетокот на првите тековни записи во 1991 година, покажуваат...

Шанса за поправедна глобална трговија

Пандемијата предизвикана од коронавирусот ја истакнува неизвесноста која ја носи глобализацијата, бидејќи особено големите лаци на производство и достава беа најпогодени. Може ли европска...

COVID-19: МОЖНОСТ ИЛИ БАРИЕРА ЗА ЕКОНОМИИТЕ ВО РАЗВОЈ (ПЕТТИ ДЕЛ)-КЛАСТЕРИ И КОНЗОРЦИУМИ КАКО НАЧИН НА ПОДОБРУВАЊЕ НА РАБОТЕЊЕТО

Изработено од: Инсајдер ИД | Автор: Сергеј Зафироски (sergej@insider.mk) | Дата: 22.04.2020 Анализата е изработена од консултантите на Инсајдер ИД, секое копирање или преземање...

Ковид-19 Пасош за патување во ЕУ?

Девет земји-членки кои се наоѓаат на југот на ЕУ побараа од Унијата да изготви „хомоген“ план за да му помогне на туризмот и да...

COVID-19: МОЖНОСТ ИЛИ БАРИЕРА ЗА ЕКОНОМИИТЕ ВО РАЗВОЈ (ЧЕТВРТ ДЕЛ)-ПРОФЕСИОНАЛНИ МЕНАЏЕРСКИ ТИМОВИ ЗА УПРАВУВАЊЕ СОСТАВЕНИ ОД ПОВЕЌЕ КОМПАНИИ

Изработено од: Инсајдер ИД | Автор: Сергеј Зафироски (sergej@insider.mk) | Дата: 22.04.2020 Анализата е изработена од консултантите на Инсајдер ИД, секое копирање или преземање...

Курц вети помал данок за работниците и зголемен данок за мултинационалните компании

Австрија ги олеснува рестриктивните мерки кои важеа досега. Еден од начините кои ќе се превземат за закрепнувањето на економијата ќе биде намалениот данок за...

COVID-19: МОЖНОСТ ИЛИ БАРИЕРА ЗА ЕКОНОМИИТЕ ВО РАЗВОЈ (TРЕТ ДЕЛ)-ЕФЕКТ ВРЗ БИЗНИСОТ И ПРОАКТИВНО ПОСТАВУВАЊЕ

Изработено од: Инсајдер ИД | Автор: Сергеј Зафироски (sergej@insider.mk) | Дата: 22.04.2020 Анализата е изработена од консултантите на Инсајдер ИД, секое копирање или преземање...

ПРЕПОРАЧАНИ

Обраќање до бизнис заедницата

©Analitika.mk Доколку преземете содржина од оваа страница, во целост сте се согласиле со нејзините Услови за користење.

Преработувачка индустрија – колку пари се вложуваат во материјални средства?

Според податоците на „Таргет Груп“ јасно е дека најголем процент од големите фирми од преработувачката индустрија се во странска сопственост или се менаџирани од...

Колкави плати исплаќаат фирмите од преработувачката индустрија?

Компании кои имаа најголем број на вработени, котираат високо и според трошоците за вработените, но тоа не значи дека се вбројуваат и во групата...

Кои се водечките бугарски компании во Македонија ?

Најголем годишен раст на добивката прикажале компании од автомобилскиот сектор, финансиите и дејноста со трговија и услуги. Најголем приход пак прикажала компанија...

Колкав е бројот на компании во Скопје чија главна дејност е програмирање?

Во 2019 главниот град се основале 115 компании за програмиање,а згаснале 31 со што бројот на деловно активни компании чија главна...

УЈП поништила решенија „тешки“ 7 милиони евра затоа што паднале на Управен суд

Намерно, од незнаење но и поради грешки, македонските стопанственици сакале да „скријат“ речиси 43 милиони евра данок , покажуваат податоците на Управата...

Скопје рекордер по дивоградби – регистрирани 226, Липково има 68 од кои 63 се објекти за домување

Куќи, деловни објекти, доградби, надградби но и цели згради во земјава се дивоградби - се граделе без одобрение. Институциите калкулираат дека...

Германските фирми во земјава прават бизнис од половина милијарда евра

Во земјава има 322 компании со германски капитал. Нивниот бизнис лани вреди половина милијарда евра, направиле профит од 21,8 милиони евра а...

Кои државни и приватни фирми во Скопје вработуваат најмногу?

Јавните претпријатија и акционерските друштва во државна сопственост се најголеми работодавачи на територија на град Скопје. Ова го покажува анализата на...

Кои се македонските „газели“ – во земјава има 284 брзорастечки компании

Овие брзорастечки компании таканаречени “газели“ коишто ги зголемиле приходите од работењето по најмалку 20% последните три години, лани инкасирале вкупно 1,65...
error: Content is protected !!