fbpx
Почетна ТЕРМИНОЛОГИЈА Трговците – правни или физички лица?

Трговците – правни или физички лица?

Трговците се учесници во трговскиот промет и тие можат да учествуваат на пазарот и да вршат стопанска дејност како:

  • Индивидуални трговци – најчесто тоа се физички лица – трговци организирани како трговци поединци (ТП);
  • Трговски друштва – здружување на две или повеќе физички или правни лица. Трговските друштва секогаш настапуваат како правни лица.

Трговците може да бидат правни или физички лица кои самостојно трајно вршат одредена дејност како што е:

  • купување на подвижни предмети со цел продавање во првобитен облик или нивна преработка и обработка во друг вид;
  • тргување на пазарот со хартии од вредност, банкарски и финансиски дејности, менувачки работи и дејности на осигурување;
  • шпедиција, превоз на луѓе и стоки, услужни дејности;
  • производство на одредени производи;
  • издавачки дејности;
  • купување, изградба и уредување на недвижности со цел продажба и/или изнајмување.

Според тоа, трговец претставува секое правно или физичко лице кое се занимава со одреден вид стопанска дејност на свој ризик, за своја сметка и во свое име.

Како исклучок од ова правило, за трговци не се сметаат физичките лица кои се занимаваат со земјоделство (земјоделци) и физички лица кои се занимаваат со слободни занимања (уметници, писатели, адвокати, нотари, извршители и слично).

Платформата БизнисМрежа.мк како најголема база на информации за сите регистрирани правни субјекти во Македонија, преку модулот Преглед, овозможува да се добие јасна претстава за видовите трговци со податоци за дејноста со која тие се занимаваат.

©Analitika.mk Доколку преземете содржина од оваа страница, во целост сте се согласиле со нејзините Услови за користење.

ПРЕПОРАЧАНИ

Обраќање до бизнис заедницата

©Analitika.mk Доколку преземете содржина од оваа страница, во целост сте се согласиле со нејзините Услови за користење.

Преработувачка индустрија – колку пари се вложуваат во материјални средства?

Според податоците на „Таргет Груп“ јасно е дека најголем процент од големите фирми од преработувачката индустрија се во странска сопственост или се менаџирани од...

Колкави плати исплаќаат фирмите од преработувачката индустрија?

Компании кои имаа најголем број на вработени, котираат високо и според трошоците за вработените, но тоа не значи дека се вбројуваат и во групата...

Кои се водечките бугарски компании во Македонија ?

Најголем годишен раст на добивката прикажале компании од автомобилскиот сектор, финансиите и дејноста со трговија и услуги. Најголем приход пак прикажала компанија...

Колкав е бројот на компании во Скопје чија главна дејност е програмирање?

Во 2019 главниот град се основале 115 компании за програмиање,а згаснале 31 со што бројот на деловно активни компании чија главна...

УЈП поништила решенија „тешки“ 7 милиони евра затоа што паднале на Управен суд

Намерно, од незнаење но и поради грешки, македонските стопанственици сакале да „скријат“ речиси 43 милиони евра данок , покажуваат податоците на Управата...

Скопје рекордер по дивоградби – регистрирани 226, Липково има 68 од кои 63 се објекти за домување

Куќи, деловни објекти, доградби, надградби но и цели згради во земјава се дивоградби - се граделе без одобрение. Институциите калкулираат дека...

Германските фирми во земјава прават бизнис од половина милијарда евра

Во земјава има 322 компании со германски капитал. Нивниот бизнис лани вреди половина милијарда евра, направиле профит од 21,8 милиони евра а...

Кои државни и приватни фирми во Скопје вработуваат најмногу?

Јавните претпријатија и акционерските друштва во државна сопственост се најголеми работодавачи на територија на град Скопје. Ова го покажува анализата на...

Кои се македонските „газели“ – во земјава има 284 брзорастечки компании

Овие брзорастечки компании таканаречени “газели“ коишто ги зголемиле приходите од работењето по најмалку 20% последните три години, лани инкасирале вкупно 1,65...
error: Content is protected !!